.

2020. May 25. Monday, Orbán napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Cikkek "Múltunk tanúi" rovatban: 267 találat

Római kori éremkincslelet Biatorbágyról
Biatorbágy > Múltunk tanúi
2009-04-11
A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei két, ezüstérmekkel megtömött, elrejtésük óta érintetlen edényt találtak Biatorbágy határában.

Ikarus teszttúra Gyimesbükkre
Múltunk tanúi
2009-04-09
Idén pünkösdkor is felkerekedik a Székely gyors, hogy utasait elvigye a csíksomlyói búcsúba és másnap a gyimesbükki őrházhoz. A különvonat azonban már két hónappal az indulás előtt megtelt, szinte mind a 828 férőhely gazdára talált. A szervező Indóház ezért mentesítő járatokat indít Erdély távoli szegletébe: hazai archív Ikarusokkal viszi a kétnapos forgatagra kíváncsiakat Csíkba és a Gyimesekbe.

Nagykovácsi bányász múltja
Nagykovácsi > Múltunk tanúi
2009-03-26
Szent Borbála, nemes asszon, testemet, lelkemet Tenéked ajánlom, mind életemben, mind halálomban. Légy segítségemre a végső szükségben, légy segítségemre utolsó napomon, hogy felvehessem a legnagyobb szentséget, hogy az Úr előtt oly kedves lehessek, hogy kegyelmedben veszítsem életem. Istenem, ha lelkem testemet elhagyja, kezed azt magadhoz szorítsa. A pokol kínjától óvja azt meg, s vezesse lelkemet az örök életbe.

Március 15.
Múltunk tanúi
2009-03-15
"A Pilvax kávéházban azt határoztuk, hogy sorra járjuk az egyetemi ifjúságot. Először az orvosokhoz mentünk. Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el."

Így írtak Budakesziről száz éve…
Budakeszi > Múltunk tanúi
2009-03-06

Budakeszi a főváros mellett, a Jánoshegy tövében fekvő nagyközség, 712 házzal és 4900 lakossal, a kik németajkúak és róm. kath. vallásúak. Postája és távírója helyben van, vasútállomása pedig Budapest, mellyel társaskocsi-közlekedést tart fenn.

Budakeszi síző vitte az olimpiai lángot
Budakeszi > Múltunk tanúi
2009-01-02
A 2002-es téli olimpiai láng hordozói között egy budakeszi sportoló is kezébe foghatta a Salt Lake City felé tartó fáklyát. Hollay Márton egyedüli magyarként vihette az olimpiai jelképet egyesült államokbeli lakóhelyén, Heavenly Valleyben. Az 1956-ig, 36 éves koráig Magyarországon versenyző, akkor már nyolcvan felett járó sífutó természetesen sítalpakon tette meg az útját, mégpedig a magyar Himnusz hangjaira.

Bányász-emlékművet avattak Perbálon
Perbál > Múltunk tanúi
2008-12-06
Borbála napján, december 4-én bányász emlékművet avattak a perbáli Búcsútéren. Azon a helyen, ahol hosszú éveken át a településen élő bányászokat reggelenként felvette az őket szállító busz. Az emlékmű felállításának szomorú apropóját az adja, hogy húsz évvel ezelőtt éppen december 4-én Kesztölcön, a lencsehegyi bányában – ahova a perbáli bányászok is jártak dolgozni - szénpor robbanás következtében több bányász is életét vesztette. Különös egybeesés, hogy ez a nap egyébként Szent Borbála, a bányászok védőszentjének ünnepe is.

Budakeszi helytörténeti naptár 2009
Budakeszi > Múltunk tanúi
2008-11-26
 Megjelent a Budakeszi Kultúra Alapítvány 2009. évi, hagyományos helytörténeti naptára, amely múlt század eleji, budakeszi családi archívumokban fellelhető fényképfelvételekből merítkezik.

Nevezetességek Zsámbékon I. rész
Zsámbék > Múltunk tanúi
2008-11-18
A Romtemplom kétségkívül Zsámbék és az egész kistérség meghatározó kulturális, történelmi emlékhelye, idegenforgalmi nevezetesség. Zsámbék újabb, barokk temploma, a  Keresztelő Szent János Plébániatemplomot 1749-54 között építették, mert a pestis járványokat követően ekkorra növekedett meg a közösség lélekszáma és a várkastély templomként használt kápolnáját kinőtte az egyházközség.

Hová kerül a Nepomuki Szent János szobor?
Budajenő > Múltunk tanúi
2008-11-16
A Csehország védőszentjeként is számon tartott keresztény vértanú szobra jelenleg a budajenői Tante Susanne étterem udvarán áll, ahová feltalálási helyéről, Budakesziről került 1998-ban. Mióta Bucsics Imre, a szobor eddigi gondozója már nem tulajdonosa az étteremnek, budakeszi civil szervezetek, elsősorban a Budakeszi Szépítő Egyesület a közel háromszáz éves alkotás Budakeszire való visszaszállítását és köztéri felállítását kezdeményezték.

<< <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  > >>

További cikkek | Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC