Budakeszi > Életmód
Kitüntették a budakeszi Tündérkert létrehozóját

2017-03-27 11:21:26
1001 olvasás

 Fazekas Sándor miniszter az Erdők Napján Gősi Istvánt tüntette ki közel 4 évtizedes kiváló vezetői munkájáért. A Pro Silva Hungariae (Magyar Erdőkért)-díjat az kapja, aki az erdőgazdálkodás és -védelem terén kimagasló tudományos, szakmai, oktatói, újságírói vagy ismeretterjesztői munkát végez.

A jelenlegi vezérigazgató-helyettes Gősi István díjazását a Pilisi Parkerdő Zrt-nél és jogelődjénél, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaságnál eltöltött 39 év alatt a vezetésével véghezvitt rendszerszintű, innovatív átalakítások indokolták. Mindez legfőképp a Parkerdő, az egész hazai erdőgazdálkodás számára példát jelentő szolgáltatási-vállalkozási ágazatának létrehozásában, valamint az örökerdő-gazdálkodás bevezetését lehetővé tévő természetes felújítások és természetközeli erdőkezelések alkalmazásában öltött formát.Gősi István szakmai életútja

Gősi István 1978-ban, egyetemi tanulmányai befejezését követően a Pilisi Állami Parkerdő-gazdaság Esztergomi Erdészetéhez került, ahol, a féléves gyakornoki idő letöltését követően, 1979-ben, fahasználati műszaki vezetőként dolgozott. Az erdőgazdaság 1989-ben átszervezte az Esztergomi Erdészetet, ami helyett a Pilisszentkereszti Erdészet jött létre, ahol Gősi 1992-től erdészetvezetőként tevékenykedett egészen 2000-ig, amikor a Pilis Parkerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese lett. Jelenlegi beosztása általános vezérigazgató-helyettes.

Az egyetemen elsajátított, új gazdálkodási módszereket sikeresen ötvözte a hegyvidéki erdőgazdálkodás régebbi, pilisi szemléletével, és gyorsan azonosult a közjóléti tevékenység fontosságával is. A természetes felújítások és a természetközeli erdőkezelések alkalmazását szorgalmazta, még a Pilisszentkereszti Erdészet vezetőjeként tág teret adott az örökerdő-gazdálkodás nagyarányú bevezetéséhez a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületeken.

Gősi István az 1980-as évek elején radikálisan visszaeső fakitermelési lehetőségek miatt új ágazatot hozott létre a Parkerdő szervezetén belül, amelynek célja a hazai piacon szolgáltatási-vállalkozási tevékenység kiépítése volt. Ezt a tevékenységet később milliárdos bevételt hozó ágazattá fejlesztette, ami nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. gazdasági és pénzügyi helyzete 2000 után stabilizálódjon.

Szintén e modell működésének köszönhető, hogy a Parkerdő 2008-2011 között közel 1 milliárd Ft értékben nyert és valósított meg uniós projekteket, amelyek végrehajtásához az utófinanszírozás miatt elengedhetetlen volt ez a stabil háttér. A közvetlen szakmai munka mellett Gősi István számos területen a háttérből segíti az ágazat értékmentő és ismeretterjesztő tevékenységét: az ő elképzelései alapján létesült a Budakeszi Tündérkert gyümölcsgyűjteménye, az 1990 évek közepén pedig, a Pilisszentkereszti Erdészetnél, munkatársaival vadaskert komplexumot is létrehozott, aminek köszönhetően biztosítottá vált a szabad területről befogott vaddisznók elhelyezése.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkünk: A Budakeszi Tündérkert vendége volt Áder János - 2017-04-04

Nyomtatás :: Bezárás