Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Május 17-én lesz a helyi népszavazás

Életmód > Budakeszi

2015-04-16


Pokorni Zoltán polgármester - utalva arra, hogy a Normafa törvény a városrésznek adta a jogosítványokat - úgy vélte: most kell élni a fejlesztés lehetőségével, hogy az utókor már ne egy "bazárosodó" Normafát kapjon. Főként, hogy a kormány vállalta a helyreállítás finanszírozását.

Közös felelősségnek nevezte Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a Normafa fejlesztését, amelyről május 17-én helyi népszavazáson dönthetnek a Hegyvidéken élők. Pokorni Zoltán azt is hangsúlyozta: a korábbi élesebb viták nagyrészt megszűntek, megtalálták azt a "keskeny ösvényt", ahol össze lehet egyeztetni a természetvédelem érdekeit és a látogatók kényelmének szolgálatát. Mint mondta, egy nyári hétvégén 10-12 ezer ember látogat a területre, gyakran anélkül, hogy ismerné a természeti kincseket, szakrális pontokat.

Felidézte, hogy a Natura2000-es hatásvizsgálat már korábban elkészült, most pedig lezárult a megvalósíthatósági tanulmány első fázisa is. Szavai szerint a folyamat során ő is letett egyes elképzeléseiről, például a Harangvölgyből induló sífelvonóról.

Jelezte, hogy a helyi népszavazás eredménye a résztvevők számától függetlenül irányadó lesz az önkormányzat számára, s bízik benne, hogy sokan támogatják a képviselő-testület által egyhangúlag elfogadott nyolcpontos tervet.

A határozat egyebek mellett a Normafa Síház környékére, a Fácánosban létrehozandó erdei iskolára, a Szaniszló-réten megvalósítandó oktató sífutópályára, a Kis-Norma lejtő mobil felvonós kis sípályájára, az Anna-réti játszótérre és a János-hegyi út felújítására, környezetkímélő kivilágítására vonatkozik.

Váczi János alpolgármester arról számolt be, hogy a lakossági tájékoztató kampány szerdán indul az ACG Reklámügynökség közreműködésével. A többi között mozgó fogadóórákat, túrákat tartanak, tájékoztató füzeteket juttatnak el a lakossághoz, infografikus, illetve kerületi emberek véleményeit tartalmazó kisfilmeket készítettek - sorolta.

Hitesy Ágnes, a HBH Euroconsulting Kft. ügyvezetője, a Normafa-rehabilitáció megvalósíthatósági tanulmány projektvezetője elmondta, hogy két programváltozatot dolgoztak ki és mindkettő megvalósítható, az önkormányzat ezek közül a természetes rekreációt célzó verziót támogatta. Ennek lényege a meglévő használat kulturáltabb, szolgáltatásokat javító újragondolása, a szempontok között pedig a közbiztonság javítása, az akadálymentesítés, a szükséges szolgáltatások - öltözők, mosdók, elsősegélypont - kialakítása és a terület egyenletes terhelésének elérése szerepel.

Konok Edit vezető tanácsadó a meglévő műemléki épületek megújítását, hasznosítását emelte ki és szólt arról is, hogy vonzó pályarendszert alakítanak ki a downhill kerékpárosoknak, hogy szabályozott körülmények között sportolhassanak.

Balogh Zsuzsa, a Trenecon COWI Kft. ügyvezetője a megvalósíthatósági tanulmánnyal összefüggésben arról számolt be, hogy a teljes fejlesztésre 6,9 milliárd forintos költséggel kalkulálnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkünk: Döntött a XII. kerület a népszavazásról - 2015-02-02


Vissza