Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Túrára fel!

Életmód > Pest megye

2015-05-09


A hosszú hétvége kitűnő lehetőség a természetben való feltöltődésre. A kellemes időben érdemes látogatást tenni a „legendák szurdokában”, a vadregényes, kanyonszerű Holdvilág-árokban, a Vadálló-köveknél vagy a pilisszentkereszti szurdokban. A Pilsi parkerdő túrajavaslatai.

A kellemes időben érdemes látogatást tenni a „legendák szurdokában”, a vadregényes, kanyonszerű Holdvilág-árokban. A lenyűgöző helyszín a Pomáz-Dobogókő útról közelíthető meg. A kultikus helyként is ismert árokban csordogáló patakon gázlók és fatörzsek vezetnek át több helyen, és egy hosszabb vaslétrán is át kell kelnünk. A szűk kanyonba nyugodtan elvihetjük a 10 éves kor feletti kalandvágyó gyerekeket is, de közlekedjünk óvatosan, szeles időben inkább ne induljunk útnak. Az árok csak száraz időben járható biztonsággal!

Különös és lenyűgöző látványt nyújtanak Dobogókő és a Dunakanyar között a Prédikálószék gerincén elhelyezkedő Vadálló-kövek, amelyek szinte természetes szobornak tűnnek. Az Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony és Nagytuskó nevű sziklaóriásoktól igen szép kilátás kínálkozik mind a Dunára és a Börzsöny-hegységre, valamint Dobogókőre is.

A Dera (Kovács)-patak mélyítette Pilisszentkereszti Szurdok a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A parkolóban és a szurdok felső végén tűzrakó helyek és padok várják a látogatókat. A szurdokban hangulatos fahidakon vezet a turistaút, a Pilisszentkereszti Önkormányzat által készített tanösvény pedig a szurdok geológiai történetét és élővilágát mutatja be.

Megközelítése: a pomázi HÉV-állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz-Dobogókői útról a falu előtt található.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.


Vissza