Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Május 17-én népszavazás a Normafáról

Életmód > Pest megye

2015-05-15


Míg a Jobbik a Normafa-fejlesztés elutasítására biztat a XII. kerületben, mert az biankó felhatalmazást ad az önkormányzatnak, addig az átalakítások támogatását kérte Pokorni Zoltán fideszes polgármester, Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt politikusa.

Május 11-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán - utalva az ellenzéki politikustársaival közös szerepvállalásra - kiemelte: a Normafa van annyira fontos és szép, hogy felülírja az egyébként szokásos szereposztást, amely napjainkban meghatározó a magyar politikai életben. Arra kérte a hegyvidéki polgárokat, hogy menjenek el voksolni vasárnap a helyi népszavazáson, és adjanak esélyt a Normafa megújítására. Kérdésre válaszolva a polgármester azt mondta: abban bízik, hogy legalább eggyel több igen szavazat lesz, mint ahány nem, és a részvételtől függetlenül magukra nézve kötelezőnek tekintik majd a végeredményt.

A Jobbik elutasító álláspontjáról úgy vélekedett: a párt helyi képviselője támogatta a kezdeményezést, de úgy tűnik, az országos pártközpont "rátelepedett" erre a kérdésre. A Normafa-törvény alapvetően állami és önkormányzati területekre vonatkozik, 8 magánterületet érint, ebből kettőnél várhatóak változtatások - jegyezte meg.

Tüttő Kata úgy fogalmazott: azért van jelen a sajtótájékoztatón, mert a Normafa ügye olyan kérdés, amely nem eshet a napi politikai haszonszerzés áldozatául. Felidézte korábbi kétségeiket, majd azt mondta: a népszavazásra végül is sor kerül, és most azt szeretné kérni, hogy az ott élők közül minél többen menjenek el szavazni, hogy a népszavazás intézményébe vetett hit ne vesszen el. Azt is kérte, hogy a választópolgárok támogassák a kezdeményezést, mert bár a kérdést nem tartják jónak, de a mögötte lévő fejlesztési tartalom, a Normafa újragondolása "csodálatos". Hozzátette, ha nem lesz érvényes és eredményes a voksolás, az baj, a Normafa nem maradhat úgy, ahogy most van. Bízik abban, hogy a jövőben több kormányzati döntést előz meg hasonló végiggondolás, társadalmi konzultáció.

Komáromi Zoltán optimista volt, és azt mondta, a Normafa ügye az első kompromisszumos téma, de reméli, hogy ennek lehet folytatása. A népszavazás lehetőség arra, hogy a kerületi polgárok kifejtsék véleményüket, és ha egyetértenek azzal, hogy a "Normafa a mi Normafánk legyen", akkor le tudják tenni emellett a voksukat. Kiemelte: 25 éve adóssága a politikai osztálynak, hogy nem segített kialakítani azt a fajta tudatosságot, hogy a lakosság képes legyen és akarja megváltoztatni helyi környezetét.

Január 27-én ellenszavazat nélkül fogadta el a XII. kerületi képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja. Ez azt tartalmazza egyebek mellett, hogy a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben, így az önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti parkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és környékén lévő ingatlanok bevonásával. Kezdeményezik továbbá a Normafa területén kívüli kisebb közösségi parkolók kialakítását, például a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál és Hűvösvölgyben. Ide vezető túraútvonalakat is kiépítenének és a közösségi közlekedési megállókhoz kapcsolódó P+R parkolók kialakítását kezdeményezik.
   
A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását. E szerint a Béla király úton, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával természetvédelmi-oktatási központot alakítanának ki, s felújítanák, hasznosítanák az egykori Lóvasút végállomás épületét is.

Az Eötvös út 48. alatti önkormányzati ingatlanon jönne létre az úgynevezett Normafa Kapu látogató- és információs központ, s a képviselő-testület kiemelten fontosnak mondta ki az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezését. A parkoló áthelyezése után bővíthetik a Normafa Síház vendéglátó funkcióját, játszóhelyet, közösségi teret alakíthatnak ki.
   
Korlátozottan biztosítanának síelési lehetőséget: a Szaniszló rét környékén oktató sífutópálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig.

A kerület a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és térfigyelő kamerák telepítésével valósítaná meg, a Normafa zsúfoltságának enyhítése érdekében pedig nagyobb területre húzná szét a túraútvonalakat.

A népszavazási kérdés azt tartalmazza, hogy a szavazásra jogosultak egyetértenek-e ezen határozattal.

Kapcsolódó cikkünk: Döntött a XII. kerület a népszavazásról - 2015-02-02


Vissza