Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Heti túraajánló: források - legendák

Életmód > Pest megye

2015-06-05


A Pilis és a Visegrádi-hegység forrásait a legtöbben alig ismerik, holott a közismert Lajos-forrás mellett számos figyelemre méltó nevű forrás vár a túrázókra, mint az Asszonyfej-forrás, a Leány-kút, a Hideglelős-forrás, az Urak Asztala-forrás, a Hétvályús-forrás vagy az Édeslyuk kunyhó forrása.

Mivel a források az emberiség korai szakaszában is fontos víznyerőhelyet biztosítottak, számos legenda, mítosz vagy monda kapcsolódik hozzájuk. Egyes helyek tradicionális zarándokhellyé váltak, mint például a dömösi Kaintz-forrás mellett lévő Szentfa-kápolna, a pilisszentkereszti Szent-kutat pedig korábban az egész környező vidék csodatevő helyként ismerte, mivel többen is bámulatos módon meggyógyultak vízétől.  A forrás zarándokhellyé vált – felette egy kis kápolnát is emeltek. Jellemző, hogy a középkori kolostorok is források közelébe települtek, ezek romjai ma is láthatóak, ilyen például a pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom, vagy a pilisszentléleki és a budaszentlőrinci pálos kolostorrom.

A források természeti értékét a vízminőség, a körülöttük vagy bennük élő élővilág, vagy kultúrtörténeti értékük jelenti. Hazánkban a természetvédelmi törvény értelmében minden forrás védett.

Heti túraajánló

Erre a hétre érdekes program lehet a Pilisi Parkerdő területén található kiépített források felfedezése, kultúrtörténeti vonatkozásaik, a hozzájuk kapcsolódó legendák megismerése.  Kezdjük talán egy ismertebbel, a visegrádi Kaán Károly-forrással!

Útvonal: Visegrád - (piros sáv jelzés) - Apát-kúti-völgy - Ördögmalom-vízesés - Magda-forrás - Telgárthy-forrás - Kaán Károly-forrás - Alpár-forrás -  (piros sáv jelzés) - Pilisszentlászló - (piros sáv jelzés) - Papréti erdészház - (kék sáv jelzés) Vízverés nyerge - (kék sáv jelzés) Fellegvár - (kék sáv jelzés) – Visegrád

Az útvonal hossza: kb. 22 km, kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel
Szintkülönbség: kb. 850 m

A forrás Kaán Károly erdőmérnökről, a magyarországi természetvédelem század eleji nagy úttörőjéről kapta nevét. Kaán Károly fáradhatatlan előkészítő munkájának eredményeként 1935-ben megszületett erdőtörvény egyben az első magyar természetvédelmi törvény is.
A forrást 1938-ban a szentendrei cserkészcsapat építette ki. Emléküket egy kőtábla őrzi, amelyet a szentendrei 914. számú Endre Cserkészcsapat állított elhunyt társaik emlékére. A forrás második kiépítése 1974-ben történt Bertényi Miklós erdőmérnök irányításával. Ekkor kapta a forrás mai arculatát, és elnevezését. Tíz évvel ezelőtt helyezték el a helyszínen Kaán Károly emléktábláját.

A forrásvíz összetétele alapján a Kaán Károly-forrás vize csekély ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, a legjobb ízű és legegészségesebb forrás a Dunakanyarban.
A Kaán Károly-forrás Visegrádról az Apátkúti-völgyben haladva gyalogosan és személyautóval is megközelíthető. Ez utóbbi esetben a kezelő erdészet behajtási engedélyére van szükség.

A Pilis és Visegrádi-hegység területén lévő források felméréséről készült kiadvány a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapjáról letölthető: http://www.parkerdo.hu/_user/browser/File/terkep_pilisi_tavak_0324.pdf

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Magda-forrás


Vissza