Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ebzárlat a rókák vakcinázása miatt

Életmód > Pest megye

2015-10-05


Október 3-18. között vakcinázzák a vadon élő rókákat veszettség ellen, a vakcinát csalétkekben repülőn szórják ki Magyarország közel kétharmadán, így a Pilisi Parkerdő területén is. Az akció kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, hogy a rókák minél többen egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot.

A Nébih pénteken kiadott közleményében emlékeztet, hogy a rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A csalétek az embernek kellemetlen szagú, belsejében található a vakcina. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. A vadállatok között a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 70 000 egyed. A bevezetett szigorú állategészségügyi intézkedéseknek - ebnyilvántartás létrehozása, ebek kötelező védőoltásának elrendelése - eredményeként az 1930-as évekre Magyarország mentessé vált a betegségtől, azonban a vadállatokban az 1950-es években észak felől újra megjelent a vírus, és az 1970-es évekre az egész országban elterjedt. A vadon élő rókák rendszeres vakcinázásának bevezetését követően az esetszám folyamatosan csökkent, 2005-től 2010-ig évi tíz alatt maradt, 2011-ben már csak kettő, 2012-ben pedig egy denevérből mutatták ki a vírust. 2013 szeptemberében az ország középső részén egy rendellenesen viselkedő rókánál veszettséget állapítottak meg, majd év végéig összesen huszonnégy, 2014-ben pedig huszonhárom esetben mutatták ki a vírust Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben. Az utolsó laboratóriumi megállapítás 2014 októberében történt. Humán fertőződés, megbetegedés nem volt - áll a közleményben.

A betegségtől való mentesség elérésében, illetve közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is.

A tájékoztatás szerint a szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén is jelen van a betegség, illetve az idei évben Szlovákiában, a lengyel határ közelében is megjelent rókákban.

A Földművelésügyi Minisztérium és az ukrán Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium között idén nyáron aláírt megállapodás alapján a közeljövőben magyar közreműködéssel, európai uniós finanszírozásban a kárpátaljai területen is megvalósul a rókaveszettség-felszámolási program - közölte a Nébih. (MTI)

Kapcsolódó cikkünk: Veszettség: nem a rókáktól kell félni a legjobban - 2014-08-23


Vissza