Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elfogadták a műfészket a fekete gólyák

Életmód > Pest megye

2016-04-29


Március elején adtunk hírt róla, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén harmadik éve élő fekete gólya pár előző télen leszakadt fészkét. A közös akciót siker koronázta: a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat.

A fehér „rokonával” ellentétben életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek. (Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya, a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni.)

A pilisi visszatéréssel ismét a hűvösebb, hegyvidéki területet tisztelték meg e ritka madarak. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A madarak a múlt heti megérkezésüket követően ezt az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették magukévá és otthonosabbá.

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő fekete gólya a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már a korábbi években kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően, előreláthatólag júliusban újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből és fedezhetik fel a Parkerdőn kívüli világot.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkünk: Fészek a fekete gólyáknak - 2016-03-11


Vissza