Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új denevérek jelentek meg

Életmód > Pest megye

2016-06-03


Vajon a kiszáradt fáktól miért nem szabadítják meg az erdészek az erdőt? Ennek oka, hogy az örökerdő-gazdálkodásban a holtfa is kulcsfontosságú: odúlakó madarak, emlősök, gombák, kétéltűek, rovarok és denevérek találnak otthont a odvaikban. Nemrég pl. a nimfadenevért, a tavi denevért és a fehértorkú denevért azonosították a Pilis Parkerdő területén.

Rajtuk kívül még három különböző denevérfajra vannak a szakembereknek beadott és elfogadott kutatási terveik: a hegyesorrú, a közönséges, illetve a vízi denevérre. Õket a madarakhoz hasonlóan, gyűrűvel látják el a kutatók, hogy hasznos adatokat tudjanak gyűjteni róluk.

„A gyakori tévhitekkel ellentétben, az Európában őshonos huszonhat denevérfaj mindegyike rovarevő, vagyis az emberekre nézve teljesen ártalmatlan. A denevér az egyetlen olyan emlősfaj, ami a szárnyfelületét megnövelő, kézközépcsontok közé kifeszülő bőrvitorlái segítségével aktív repülésre képes. A kártevő rovarok elfogyasztásával ráadásul rendkívül sok hasznot hajt az embernek, a biodiverzitás és az erdei ökoszisztéma szerves része. Gyakorlatilag azt a tevékenységet végzi éjszaka, amit a madarak napközben” – emelte ki Kovács Dávid, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának természetvédelmi referense.

A témában készült videót a Pilisi Parkerdő Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza