Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tudnivalók a mustgázról

Életmód > Pest megye

2016-09-27


A szüretkor a borospincék veszélye a mustgáz mérgezés. Magyarországon évente akár ötvenszer is riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A riasztások felénél azonban már nem tudnak segíteni. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tájékoztatója.

A mustgáz a must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid. Színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb, így zárt helyiségekben a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Belélegezve oxigénhiányos állapotot idéz elő a szervezetben, ami a központi idegrendszer működését is befolyásolja. Ennek jele a szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés.

Védekezés

Fontos a pincék megfelelő szellőztetése, ennek érdekében alkalmazzon folyamatosan működő szellőztető berendezéseket, és rendszeresen ellenőrizze, hogy azok működnek-e.

Szereljenek fel a pincében gázérzékelő riasztóberendezést!

A bort zárt hordóban kell tartani, ellenőrizze, hogy az abroncsok és a dongák épek legyenek, valamint a csapokhoz, a töltőnyíláshoz és egyéb nyílásokhoz hasonlóan jól záródjanak!

A gyakran alkalmazott gyertyaláng-próba nem megbízható! Ugyanis, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a 8-10 százalékot, eszméletvesztést, fulladásos halált okoz. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot. A gyertyateszt csak körültekintéssel alkalmazható: egy rúdhoz rögzített égő gyertyát tartson maga előtt térdmagasságban. Ha a láng elalszik, azonnal hagyja el a helyiséget, menjen szabad levegőre!

Segítségnyújtás

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak segíteni az áldozaton. Elővigyázatlanul ne rohanjunk be a pincébe a sérülthez segítséget nyújtani, mert lehajolva belélegezzük a mustgázt, és előfordulhat, hogy magunk is áldozatul esünk. Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!


Vissza