Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Dybowski-szikaszarvasok a budakeszi vadasparkban

Életmód > Budakeszi

2016-10-28


A rendkívül ritka állat itthon szabadon nem él, korábban is csak betelepítéssel jelent meg Magyarországon. A Kelet-Ázsiából származó állat hazai telepítésének sikerességét az is biztosította, hogy a szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget, könnyen alkalmazkodnak az európai éghajlathoz.

A Budakeszi Vadaspark gím- és dámszarvasokból álló szarvasállományához két hónappal ezelőtt, a Fehérvárcsurgói Vadaskertet kezelő VADEX Mezőföldi Zrt. jóvoltából egy fiatal Dybowski-szikaszarvas tehén és egy fiatal bika érkezett. A szikaszarvas párt az ilyenkor természetes, állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszak után mostantól a nagyközönség is láthatja.„A szikaszarvasok befogadásával tovább erősödött a Vadaspark rezervátum jellege, ugyanis veszélyeztetett fajról van szó, mely megóvása kiemelt természetvédelmi feladatunk. A fiatal, életerős tehén és bika ráadásul a terveinknek megfelelően épp a párzási időszak kellős közepén érkezett hozzánk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy olyan, a lehető legideálisabb körülményeket biztosítsunk nekik, hogy május-június tájékán újszülött szikaszarvasokat köszönthessünk, és innen, Budakesziről is támogathassuk a hazai szikaszarvas populációt” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A Dybowski-szikaszarvas a párosujjú patások rendjéhez, a szarvasfélék családjához tartozik. Egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 centiméter hosszú, marmagassága 65 és 105 centiméter, testtömege pedig 73 és 117 kg közé tehető. Szőrzetének színe  vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, hogy sikeresebben tudjon beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé „sötétedik”. A szikaszarvas alapvetően társas lény: nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik.


Vissza