Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Két barnamedve érkezett a Budakeszi Vadasparkba

Életmód > Budakeszi

2017-03-15


Vackor korai halála után párja, Móric magára maradt. Mivel állatkerti-vadasparki viszonyok között nem könnyű "párt cserélni", ráadásul az összeszoktatás nehéz folyamat, Móric visszakerült eredeti otthonába, a Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan a két újabb barnamedve, Romulusz és Tibor érkezett.

A közlemény idézi Szabó Pétert, a vadaspark igazgatóját, aki elmondta, hogy a medvekifutót nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítették, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tették lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből figyelhesse meg a medvéket.

A barnamedve az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Teste 1-3 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kilogramm lehet. A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő.

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki a medvék étrendjét.

A barnamedvék leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, így a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is megérhetik. (MTI/Fotó: Budakeszi Vadaspark)

Vissza