Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új gyermekortopédiai központ

Életmód > Budaörs

2017-05-31


Körzeti gyermekortopédiai központ lett a Budaörsi Egészségügyi Központ. Ortopédiai osztályukon a keddeket teljes egészében a gyermekeknek szentelik, hiszen a környező települések összes gyerekének kötelező ortopédiai vizsgálatait itt kell elvégezni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Budaörsi Egészségügyi Központot jelölte ki körzeti gyermekortopédiai központnak.

„A gyermekek életének első két évében összesen öt szűrővizsgálatot kell elvégezni, mert ebben a korban felismerhető és kezelhető számos olyan elváltozás, amelyeken később már nem, vagy csak komoly beavatkozásokkal lehet javítani – mondta dr. Csákányi László, az intézmény ortopéd főorvosa. Ilyen elváltozás a csípőficam, a dongaláb, valamint a ferde nyak, illetve a gerincfejlődési hibák. – Ezek az elváltozások a korai gyermekkorban felismerve 98 százalékban tökéletesen, azaz bármilyen maradandó nyom nélkül gyógyíthatók” – mondta a főorvos.

A gyermekek kétéves kora után a láb deformitásait is kötelező szűrésekkel kell vizsgálni, mert a lúdtalp és a többi elváltozás a későbbiekben nehezen kezelhető csípő- és gerincbántalmakhoz vezet. Hatéves kortól már az iskolákban vizsgálják a gerincferdülést, ami tipikusan ebben az életszakaszban alakul ki, és sok esetben visszafordítható, illetve megállítható vagy – legrosszabb esetben – lelassítható. Az Egészségügyi Központ igény esetén természetesen a további kórházi, illetve egyéb intézményes ellátás megszervezésében is közreműködik.

A budaörsi gyermekortopédiai központ által ellátott települések: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék.

Budaörsi Egészségügyi Központ - 2040 Budaörs, Kossuth Lajos u. 9., telefon: 06-23-445-480

forrás:budaors.hu

Kapcsolódó cikkünk: Új szívultrahang-készülék a budaörsi rendelőben - 2017-05-19


Vissza