Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Égetés a kertben

Életmód

2007-05-09


A száraz ágak és az avar elégetését több településen helyi rendeletekkel szabályozzák. Tartós rossz szomszédi viszony forrása lehet ugyanis, ha délutáni szunyókálásunkat a diófa alatt, vagy a család teraszon elköltendő ebédjét, esetleg a frissen kiteregetett ruháinkat, szellőztetésre szánt ágyneműinket, esetleg a nyitott ablakokon keresztül egész házunkat a szomszéd felfüstöli.

Budakeszin egész évben lehet égetni, de csak hétköznapokon reggel kilenc és este hat óra között és csak a telken belül. Budajenőn és Pátyon nincs helyi rendelet az avarégetés szabályozására. Telkiben márciusban és áprilisban, valamint októberben és novemberben korlátlanul szabad égetni egy kivétellel: belterületen munkaszüneti napokon egész évben tilos az égetés.
Nagykovácsiban október 1. és április 30. között 16-21 óráig lehet a kertben tüzet gyújtani, leszámítva a vasárnapokat és az ünnepnapokat. Nyáron pedig egyáltalán nem füstölhetnek a nagykovácsiak. Ebben az önkormányzat azzal próbál segíteni, hogy a legkritikusabb tavaszi és őszi időszakokban begyűjti a zöldhulladékokat és egy helyi zöldhulladék lerakó kialakítását tervezi abban a reményben, hogy akkor egész évre mentesülhet a település az avarégetés füstjétől.

kohuka


Vissza