Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Buda környéki egészségprogramra szerződött a Korányi a BÖT-tel

Életmód > Budakeszi

2018-05-30


Ma Budakeszin, a Dohányzásmentes Világnapon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet felépített egy egészségfalut, ahol ingyenes szűrések és játékos feladatok várták az érdeklődőket. Tájékoztattak az új tüdőrákszűrő módszerről is a 3 generációval az egészségért - Kihívás Napja programsorozatban.

MTI/Fotó: Szigetváry Zsolt

A Buda környéki Önkormányzati Társulás (BÖT) elnökeként dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgató főorvosa, dr. Kovács Gábor megállapodást kötött az egészségügyi intézmény kezdeményezésére egy Buda környéki egészségprogram megvalósítására, amely a dohányzás visszaszorítása mellett tenni kíván az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód és a rendszeres testedzés népszerűsítéséért.

A leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Dohányzás Fókuszpontja is.

A rendezvényen részt vett a az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri, aki felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország milyen sokat tett már a dohányzás visszaszorításáért: betiltotta a nyilvános, zárt helyeken a dohányzást, csökkentette a cigarettát és egyéb dohánytermékeket árusító helyek számát, megemelte ezen termékek jövedéki adóját, jogszabályban rögzítette az egységes csomagolást és a halálos megbetegedés lehetőségére vonatkozó figyelmeztetések feltüntetését a csomagoláson. Mindezen intézkedések hosszú távon hozzák majd meg a kívánt eredményeket, azonban az adatokból az látszik, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében csökkent a dohányosok száma. Bár a magyar női dohányosok száma az egyik legmagasabb a WHO-régióban - emelte ki.

Prof. dr. Tomcsányi János, a Kardiológiai Szakmai Kollégium osztályvezető főorvosa a szív- és érrendszeri megbetegedésekre súlyozva kiemelte: a 2013-ban infarktust kapott betegek 27%-a 2016. március 31-én már nem élt. A felszerelt kórházak az infarktus következményit műtéttel világszínvonalon tudják enyhíteni vagy megszüntetni, de a kórházon kívüli tényezőkön az orvosok az emberek együttműködése nélkül nem tudnak javítani. Az emberek általában későn fordulnak orvoshoz. Komoly műtétek után sem szoknak le kártékony szokásaikról, mint pl. a dohányzás. Hiába kapnak hatékony gyógyszereket, ha nem szedik be, vagy nem szedik folyamatosan. A lakosság egészségtudatos életmódra ébresztése rendkívül fontos feladat, mert egy infarktus utáni beteg számára a rendszeres testmozgás majdhogy nem többet segít, mint a kezelésére kiírt gyógyszerek összessége - hangsúlyozta a professzor.

A dohányfüstmentes világnap és a Kihívás napja közös budakeszi rendezvényén ingyenes szűrések mellett vezető orvosok adtak egyénre szabott tanácsokat, megismertették az OKPI speciális szűrőprogramját, a HUNCHEST-et. Az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálatra időpont-egyeztetéssel jelentkezni is lehetett (06 1 391 3200/3198). Az érdeklődők kerékpáros erőnléti felmérésben vehettek részt, a dohányzók szakértői támogatást kaphattak a leszokáshoz, pl. a www.cikiacigi.hu bemutatásával is, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várták vicces bohócok irányításával.

Koós Hutás Katalin


Vissza