Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Normafa megújítása

Életmód > Pest megye

2018-06-21


2013 őszén alkotott törvényt az országgyűlés a Normafa megújításáról. A magyar kormány a Hegyvidéki Önkormányzatot bízta meg a végrehajtással, biztosítva az ehhez szükséges pénzt is. Az első két ütem már elkészült. A harmadik ütemben már szerepel a Fácán-vendéglő és a Hild-villa felújítása is.

Közel két éves társadalmi egyeztetést és a Natura 2000 keretében természetvédelmi területről megvalósíthatósági tanulmány elkészítését követően a megújítás a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi hasznosság, a gazdasági fenntarthatóság alapelveire épül úgy, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön. A tervek ismeretében a 2015. május 17-én tartott helyi népszavazáson a lakók is a Normafa rendbetétele mellett döntöttek.

Miért szükséges a Normafa rehabilitációja?

Az elmúlt évtizedekben számos olyan folyamat indult el, amelyek károsították a környezetet, s bosszúságot okoztak a területre látogatóknak.

Hiányzik a hatalmas látogatószámot kiszolgálni tudó infrastruktúra (WC, orvosi felügyelet, öltözők, csomagmegőrzők, hulladékgyűjtők). Gondot okoz a megfelelő parkolás. A turistautak elhanyagoltak, a kiskereskedelmi és vendéglátóipari szolgáltatás nagyrészt „elbazárosodott”. Gyakoriak a konfliktusok a sízők és a szánkózók közt, ha nincs hó, akkor pedig a biciklisták és a sétálók között. A túlzott és felügyelet nélküli területhasználat visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokat indított el a természti értékek romlásában. A piknikezők illegális tűzrakóhelyeket alakítottak ki, amelyek könnyen erdőtüzekhez vezethetnek.

A területen számos elhanyagolt, romos, lakatlan – több esetben műemléki védettség alatt álló – épület található (pl. Fácános, Istenszeme Fogadó, Olimpia Hotel, Disznófő-forrás – ilyen volt a 2017-ben felújított egykori Lóvasút épülete is.) Ezek többsége műemléki védettség alatt áll, melyeknek felújítása, új funkciója az épületek állapotának ismeretében már nem késhetett tovább.

A terület továbbra is állami tulajdonban van. A törvény értelmében a vagyonkezelés 2014-ben átkerült a Hegyvidéki Önkormányzathoz, és megtörtént az ingatlanok birtokbavétele. A hegyvidéki képviselő-testület döntött a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény alapításáról, amely 2014. május 1-jével jött létre. A szervezet felelős az önkormányzat kezelésébe került mintegy 350 hektáros parkerdő fenntartásáért, az erdészeti hatóság által előírt erdőgazdálkodási terv végrehajtásáért, valamint a területen lévő és az önkormányzat vagyonkezelésébe került több mint ötven ingatlanért. Az önkormányzat megbízta a Pilisi Parkerdő Zrt.-t az erdőgazdálkodási munkák szakmai irányításával, erdészeti feladatok ellátásával.

A helyi népszavazás után az önkormányzat hozzálátott

Első ütem

2015 őszén elkészült a Normafa-rehabilitáció első üteme.Ennek egyik legjelentősebb eleme volt a Normafa út és a Libegő felső végállomása közötti sétány helyreállítása. A felújítás során a Normafától az Anna-rétig három méter, onnan tovább a Libegőig két méter szélességben stabilizált, vízáteresztő murvaburkolatot építettek ki a szakemberek. Az útvonal mentén pihenőhelyeket hoztak létre, padokkal, asztalokkal, továbbá új szemeteseket, irányjelző és tájékoztató táblákat, kerékpártárolókat is kihelyeztek. Az új, egyedi tervezésű erdei „bútorok” egységes megjelenésűek, amelyeknél általában a mészkövet kombinálták a tömör, felületkezelt tölgyfahasábokkal. Az eltávolított, de még használható padokat az önkormányzat nem dobta ki, hanem felújította, és az erdőterület más részein helyezte ki.

Teljesen megújult az Anna-réti játszótér is, összesen tizennyolc új, a környezetbe illő, fából készült játszóeszköz került ide, amelyek a kisebb és nagyobb gyerekek számára is kínálnak játéklehetőséget. A fogyatékkal élőket képviselő szervezetek javaslatára integrált játszótér készült, azaz a játszóhelyet a sérült és az egészséges gyerekek is tudják használni. A játékok környezetében, több mint hatszáz négyzetméteren, fenyőkéreggel borított eséscsillapító felületet hoztak létre. A játszótér mellett illemhely és ivókút is található. Már korábban megújult a Libegő felső állomásánál levő játszótér is, ide is kihelyeztek kulturált, tájba illeszkedő, faborítású konténervécét, továbbá felújították a Normafa Síház melletti, meglévő illemhelyet.

Második ütem

A Normafa-rehabilitáció második ütemében, 2016-ban megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöld sávval elválasztott, gumiborítású futópálya is épült. A korábbinál szűkebb keresztmetszetű, megújult útpályán a kerékpárosok, görkorcsolyázók és más kerekes sportokat űzők, sőt a babakocsisok is jól tudnak közlekedni. A felújított szakaszon az új, környezetkímélő, mozgásérzékelős közvilágítással a futóutat a téli, korán sötétedő időszakban is biztonságosan lehet használni. Sorompók zárják le a Jánoshegyi út két végét, s a Mátyás király utat az engedély nélküli behajtók elől. A Normafa Síház mellett kültéri fitneszpálya létesült összesen több mint húsz erősítő, húzódzkodó eszközzel.

Befejeződött a műemléki védettségű Lóvasút épületének rendbehozatala is. Az EGT Alap és a magyar állam támogatásával, valamint a műemléki helyreállításokat szakmai tanácsaival segítő norvég INTBAU Scandinavia közreműködésével a rekonstrukció 2017 nyarára befejeződött.

Harmadik ütem

A kormány 2016-ban döntött a Normafa-program további támogatásáról, így hamarosan forráshoz jut a Hegyvidéki Önkormányzat a fogaskerekű vasút meghosszabbítása és az Eötvös út új nyomvonalának kialakítása érdekében szükséges telkek megszerzéséhez, továbbá a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részén egy parkoló kiépítéséhez, amelynek megnyitásával meg lehet szüntetni a hegygerincen lévő parkolót és a buszfordulót. Az egykori Fácán vendéglő és a mellette található Hild-villa felújítására szintén központi támogatást kap a kerület.

A következő évek további feladatai között szerepel többek között a parkolás környezetkímélő és kulturált szabályozása, valamint a téli sportok rendezése.

Ez utóbbi keretében valósítható meg a Szaniszló-rét környékén az oktató sífutó pálya, a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részének a Mátyás király útig (mindössze 350 m hosszon) történő helyreállítása mobil felvonó telepítésével, a természeti környezetet nem károsító húzólift visszaállításával, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával. Emellett kifejezetten szükséges a szánkózók és a síelők elkülönítése a mostani havas napokra jellemző káosz és az abból eredő balesetek visszaszorítására.

Látogatóközpont a Hotel Olimpiánál

A Hotel Olimpiánál tervezett látogatóközpontot részben egy több mint százéves, helyi védettségű szecessziós nyaralóvillából alakítják ki, részben egy új épület is elkészül Benczúr és Weichinger Építésziroda tervei szerint, amelyben kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely, valamint sportszerkölcsönző is a látogatók rendelkezésére áll majd.

A mai Eötvös utat lezárják a forgalom elől, ide kerül az új fogadóépület, amely várhatóan 2019 nyarára készül el. Az egykor volt Hotel Olimpia közel 7000 négyzetméteres betoncsúfságát lebontották, anyagát az út és az új épület építésénél használják fel. A helyét parkosítják. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a Libegő felső végének parkosítása is.

Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat


Vissza