Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Méhészek figyelem!

Életmód > Pest megye

2018-06-18


A meleg miatt már május óta tart az országban a csípőszúnyogok központilag szervezett gyérítése. A kémiai eljárás, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő, hektáronként fél liter szerrel végzett esti permetezés emberre, növényre, melegvérű állatra veszélytelen. Az eljárás kizárólag lakott területet érint. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek tájékoztatása folyamatos.

Budaörsön engedélyezett szerekkel és dózisban június 19-20-án tartanak szúnyoggyérítést. A pótnap június 21-22.

Herceghalom: június 18-22. között.

***

Tájékoztatás a bejelentett letelepedési hely körüli röpkörzetben található,
neonikotinoid típusú csávázószerrel kezelt növényzetről

Tisztelt Méhészek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szükséghelyzeti engedélyeket adott ki a Cruiser OSR 322 FS, Cruiser 350 FS, Poncho 600 FS, Ellado, Nuprid 600 FSRed rovarölő csávázószerekre repce, kukorica és napraforgó vetőmag csávázására és vetésére. A kiadott szükséghelyzeti engedélyek az idei szezonban az említett kultúrák jelentős területi hányadát érintik.

Az említett készítményekkel történő csávázás a jelenlegi tudományos eredmények ismeretében nem jelent elfogadhatatlan kockázatot a méhek számára, ha a méhcsaládok kedvező egészségügyi állapotban vannak és a kezelt kultúráknál a méhek röpkörzetén belül folyó növényvédelmi tevékenység során a kezelések az engedélyokiratokban foglalt utasítások szigorú betartása szerint valósulnak meg.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a vizsgálatok során a méhekre ártalmatlan tulajdonságot sem sikerült igazolni. A neonikotinoidok használatának másfél évtizedes magyarországi tapasztalatai alapján a repce, napraforgó és kukorica csávázása szabályszerű felhasználás esetén nem okozott kimutatható károsodást a méhekre. Sőt, a csávázott kultúrák esetében kisebb a valószínűsége és gyakorisága méhekre kockázatos permetezőszerek használatának.

A fentiek mérlegelésével a méhészek dönthetnek, hogy a csávázószerrel kezelt virágzó állományokban a méhek letelepítésével vagy távoltartásával kívánják folytatni az évi méhészeti tevékenységüket.

Az érintett területek:

 


Vissza