Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közösségi munkával újították fel a Makovecz-kilátót

Életmód > Pest megye

2018-09-01


Műszaki egyetemisták társadalmi munkával újították fel a Kis-Hárs-hegyen álló kilátót. A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. megállapodása alapján a nyári gyakorlatos építészhallgatók jelentős részt vállaltak a faépítmény augusztus közepéig tartó felújításából.

Az 1983-ban épített, kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, hat méter magas építményen először visszabontották a korlátokat, majd megerősítették a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezetet. Biztonságosabb korlátot építettek a lépcsősorra, és a kilátó tetejére. Megújultak a kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is, valamint új padok és asztalok kerültek a pihenőhelyre.

A kilátót az 1980-as évek elején tervezte a hazai organikus építészet legnagyobb alakjának számító Makovecz Imre, aki abban az időszakban a Pilisi Parkerdő főépítészeként nagyban hozzájárult a főváros környéki kirándulóerdők arculatának kialakításához. Több építészeti kuriózumnak számító erdei létesítmény kötődik a nevéhez, mint például a visegrádi mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Háza, ugyanitt a Mócsai-tanya, vagy a kirándulóközpont és a táborhely épületei, de említhetjük a dobogókői síházat is. A neves építész örökségét gondozó Makovecz Imre Alapítvány éppen ezért kereste a kapcsolatot a Pilisi Parkerdővel, és ajánlotta fel segítségét az építmények felmérésében, szükség szerinti felújításában. A munkában a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlatos hallgatói a „Szerves építészet” tantárgy keretében a gyakorlatban is megismerkedtek a legendás építész munkásságával. Az építészhallgatók egyben a Makovecz Imre Alapítvány és a Kós Károly Egyesülés nyári gyakorlaton lévő ösztöndíjasai is. Az építőtábor szervezésével a Makovecz Imre Alapítvány visszatért névadója szellemiségéhez, hiszen a legtöbb épület felépítésekor az erdőgazdaságot ugyanígy támogatva, nyári munka keretében dolgoztak a 30-40 évvel ezelőtti egyetemisták.

A Makovecz Imre-kilátó része a Makovecz Imre Alapítvány által kialakított Makovecz-túraútvonalnak, amely mentén táblákon ismerteti a neves építész munkásságának egyes fejezeteit. A túraútvonalak megtalálhatók a www.makovecz.hu honlapon.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza