Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Vadvédelmi kerítés Óbudán

Életmód > Pest megye

2019-07-12


Vadbetörések elleni kerítést épített Óbuda-Békásmegyer csúcshegyi területén a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. Az elhanyagolt területek rendben tartásával, a zöld hulladék megfelelő kezelésével a lakosság is tehet a megelőzésért, de az egyedüli hatékony módszer a megfelelő kerítés. Ebben a Budapesti Erdészet készséggel áll a cégek, önkormányzatok, lakók rendelkezésére.

Az Agrárminisztérium a települések zártkertjeinek mezőgazdasági hasznosításának segítésére és az infrastrukturális háttér megteremtésére kiírt pályázatán 9,5 millió forint támogatási összeget nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, amelyet komplex vadvédelmi beruházásra fordított. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete a napokban fejezte be a munkát Csúcshegyen, ahol a III. kerület más hegyvidéki részeihez hasonlóan sok a lakott területre törő és ott megtelepedő vad. A vadak jelenlétével járó konfliktusok csökkentéséhez és a problémák megelőzésének egyedüli hatékony módszere megfelelő kerítés.

A III. kerület Menedékház utca – Örvös utca – Õzsuta utca – Örvös köz által határolt, önkormányzati területén harminckilenc zártkerti ingatlant véd a kiépült kerítés, amely csökkenti a területre jellemző vadfajok behatolási és megtelepedési lehetőségeit, az esetleges állatbetegségek behurcolását, a vadak okozta károkat, s egy külső védvonalat képez a közeli Harsánylejtőn újonnan beépített lakóövezetek számára.

A vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez, ezért az erdővel határos lakott területeken, de a városba mélyen behúzódó, elhanyagolt zöld területen, telkeken is előfordulnak. Az erdőhatár közelében élő lakosság sokat tehet a probléma kezelése érdekében megfelelő, a területen élő vadfaj behatolásával szemben biztonságot nyújtó kerítésekkel, az elhanyagolt telkek bozótosainak felszámolásával, kaszálással, a növényápolási feladatok elvégzésével. Kiemelten fontos, hogy a nagyvadakat etetéssel senki ne szoktassa a települéére. Hasonlóan fontos, hogy a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljük, ne az erdőbe vagy felhagyott területekre vigyük, hiszen az így lerakott hulladékok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó, a borz vagy éppen a róka számára kiváló táplálék.

A Pilisi Parkerdő szakemberei készséggel állnak rendelkezésre a megfelelő kerítés kiválasztásában, annak kivitelezésében is érdemleges segítséget tudnak nyújtani.

forrás Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza