Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az ezeréves határon álló MÁV-őrház sorsának jobbra fordulására vár

Múltunk tanúi > Budakeszi

2007-09-03


A történelmi Magyarország legszebb vasútja a Csíkszereda-Gyimesbükk vonal. Az egykori határátkelőn, Gyimesbükkön épült vasútállomás méreteit és eleganciáját tekintve a szegedi és a fiumei állomásokkal vetekszik. Nem messze az állomástól, csupán néhány méterre az egykori ezeréves határtól, a Rákóczi-vár lábánál áll a 30-as számú őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. A helyet történelmi hangulata és jelentősége miatt évről évre turisták ezrei keresik fel. Nemrégiben néhány budakeszi az őrház helyreállítását kezdeményezte.

A történelmi Magyarország legszebb vasútja a Csíkszereda-Gyimesbükk vonal 25 ezrelékes emelkedőivel, esetenként rendkívül kis sugarú, legfeljebb 250 máskor viszont 4000 méteres íveivel, 140 hídjával és viaduktjával, megannyi átereszével, mély bevágásaival és magas töltéseivel. A pálya 89 százaléka emelkedő vagy lejtő, 44 százaléka pedig ívben vezet. A lóvészi alagút 1012 méteres magasságban keresztezi a Kárpátok fő gerincét. A szépséges, mindkét világháborúban felrobbantott Karakó-völgyhíd 226 méter hosszú és 64,4 méter magas. A Ladók-völgyhíd 94 méter hosszú és 37 méter magas, az utusalyi völgyhíd 40 méter hosszú és 30 méter magasan vezet. Az egykori határátkelőn, Gyimesbükkön épült vasútállomás méreteit és eleganciáját tekintve a szegedi és a fiumei állomásokkal vetekszik, jelenleg sorsának jobbra fordulására vár.

Nem messze az állomástól, csupán néhány méterre az egykori ezeréves határtól, a Rákóczi-vár lábánál áll a 30-as számú őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. A helyet történelmi hangulata és jelentősége miatt évről évre turisták ezrei keresik fel. A vasútvonal, ezen belül is a 30-as számú őrház történetét a jelenleg is Gyimesbükkön élő Bilibók Ágoston, nyugdíjas vasúti műszaki tiszt könyvben örökítette meg, és önerőből egy vasúttörténeti gyűjteményt is működtet a gyimesbükki vasútállomás patinás épületében.

Idén pünkösdkor egy budakeszi baráti társaság jelentős összeget adományozott az őrház helyreállítására, ahol helyet kaphatna a vasúttörténeti gyűjtemény is, esetleg helytörténeti kiadványok, képeslapok, népművészeti tárgyak értékesítését is szolgálhatná. Az őrházat a vasútvonal 1897. október 18.-i átadásának 110. évfordulóján, idén októberre tervezik befejezni.

A befejezéshez azonban nem elegendő az eddig összegyűlt összeg, ezért a Budakeszi Kultúra Alapítvány az Indóház című vasúti magazinnal közreműködve felvállalta a további adományok gyűjtését.

Kérjük, hogy támogatásával segítse
 az ezeréves határon álló egykori MÁV őrház helyreállításának gyors befejezését.

Az alapítvány az adományokat
a 11742348-20016210 számú,
erre a célra elkülönített OTP bankszámlaszámon várja
 „vasúti őrház, Gyimesbükk” megjegyzés feltüntetésével.

Támogatásukért előre is köszönettel

Budakeszi Kultúra Alapítvány


Vissza