Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Idén csaknem kétszáz katona földi maradványait exhumálták a hadisírgondozók

Múltunk tanúi > Budaörs

2019-12-09


Az utóbbi években kiemelkedően sok, az idén pedig csaknem kétszáz katona földi maradványát exhumálták a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozói, számos alkalommal a feltárásokat a német szakemberekkel közösen végezték - tájékoztatta a belföldi hadisírgondozó osztály vezetője az MTI-t.

Maruzs Roland elmondta, hogy Németországgal elsők között kötöttek megállapodást az elesett katonák méltó nyughelyének kialakítására és gondozására. Magyarország területén a II. világháborúban mintegy 53 ezer német katona vesztette életét vagy tűnt el nyomtalanul. Sok elesett katona földi maradványa építkezések során kerül elő, de temetőkben is végeznek feltárásokat, hiszen a II. világháborúban meghalt magyar és német katonák sírját semmi nem védte a rendszerváltozás előtt, a legtöbbnek a sírjele eltűnt. Rosszabb esetben rátemetések történtek azóta - mondta Maruzs Roland. "Az már szerencse, ha a helybéliek tiszteletben tartották a betemetés helyét, és ha nincs is sírjel, de a terület szabadon maradt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy utóbbi esetben a korabeli nyilvántartások és levéltári források alapján kezdenek hozzá a feltáráshoz.

Maruzs Roland a hadisírgondozói munka "legszebb és legizgalmasabb feladatának" a katonák maradványainak azonosítását nevezte. Idén például a nagytarcsai temetőben tárták fel több magyar katona elfeledett nyughelyét. Bereck Mihály tizedes családját is sikerült megtalálni. Földi maradványait - unokája kérésére - átadták a családnak, azóta a csákányi temetőben, felesége mellé temették el. Az osztályvezető rámutatott arra, hogy a különféle veszteségi nyilvántartások és hadisírfelmérések feldolgozása, az egységes adatbázis kialakítása is fontos feladat. Ezt folyamatosan végzik és hamarosan egységes hadisír-nyilvántartó rendszert alakítanak ki - tette hozzá. Az elmúlt csaknem negyedszázadban Magyarország területén megemlékezések, újratemetések tucatjait tartották közösen, számos alkalommal közös temető-karbantartási munkákat végeztek magyar és német katonák - mondta. A legnagyobb itthoni katonatemetőben, a budaörsi német-magyar békeparkban 698 magyar katonát temettek el. A kutatások, feltárások és az exhumálások területén is szoros az együttműködés a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség munkatársaival - emelte ki az osztályvezető, megjegyezve: ez egy speciális terület, a sírok szakszerű feltárásához, a földi maradványok exhumálásához, az egyenruhák és felszerelési tárgyak beazonosításához komoly szakmai ismeret szükséges.

A II. világháború befejezésének 74. évfordulója alkalmából a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség Albert Schweitzer-emlékérem adományozásával köszönte meg Maruzs Rolandnak, hogy hozzájárult az elhunytak emlékének méltó megőrzéséhez. A budapesti német nagykövetségen tartott december 5-i ünnepségen elismerést vehetett át Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármestere és Hangácsi István, a Vigyázók had- és kultúrtörténeti egyesület elnöke is. (MTI)

Az 1996-ban létrehozott budaörsi katonai temető, amely mintegy 16 ezer német és 700 magyar katona végső nyughelye, a legnagyobb II. világháborús katonai temető Magyarországon.

Kapcsolódó cikkünk: Budaörsre kerültek a katonák maradványai - 2015-10-21


Vissza