Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Küzdelem a parlagfű ellen

Életmód

2007-09-11


A parlagfű a XX. század elején Észak-Amerikából érkezett hozzánk, s mára a leggyakrabban előforduló gyomnövény Magyarországon. Elsősorban az építkezések mentén, az ipartelepek és utak környékén található nagy számban. Virágzása általában július közepén kezdődik és az első fagyok beálltáig tart.

A teljes parlagfű-mentesítés komoly feladat, mert a magvak a talaj mélyebb rétegeiben akár 30–40 évig is csíraképesek maradnak. Az évente egyszeri kaszálástól nem várhatunk komoly eredményt. A hathatós védekezés a gyakori irtás, lehetőleg kézi gyomlálással. Ezt csak a virágzás előtti időszakban érdemes alkalmazni, mert a virágos növénnyel való gyakori kontaktus allergiás tüneteket válthat ki. A növény tömeges megjelenésénél már csak a kaszálás és a kapálás segíthet. Érdemes előbb „megsarabolni” a parlagfüvet, vagyis a talaj szintjén a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez az egyetlen garantált módja annak, hogy a növény újrahajtását meggátoljuk. A vegyszeres gyommentesítést akkor a legcélszerűbb elvégezni, amikor a növény már kikelt, és elegendő levélfelülettel rendelkezik (ajánlott a 10 cm-es magasság) a szerek felvételéhez.

Házi praktikák pollendús napokra

Igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Éjjel se nyissunk ablakot. A hajunkat érdemes naponta megmosni, ugyanis a haj az egyik fő pollenraktárunk. Gyakran porszívózzuk ki a lakást és mossuk is fel a padlót. Cipőnket a szokásosnál alaposabban tisztítsuk meg egy-egy séta után. Az átlagosnál gyakrabban cseréljünk ágyneműt! A mosott ruhákat ne szárítsuk a szabadban.
Szeles napokon nagyobb a pollenterhelés, viszont magas hegyeken, eső után, magas páratartalom esetén a pollenszám alacsonyabb.

A parlagfűirtást a jegyző ellenőrzi

A törvényi szabályozás szerint a jegyző június 30-át követően, a parlagfű virágzásától függetlenül, köteles hatósági eljárást kezdeni azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket teljesíteni. A belterületi ingatlanok tekintetében a jegyző jár el, a külterületeken a Budakörnyéki Földhivatal tart előre meghirdetett időpontokban határszemlét. A bírság mértéke húszezer forintnál kezdődik és belterületen 750 ezerig emelkedhet a terület méretétől függően. A külterületi bírság  legmagasabb összege ez év május 15. óta ötmillió forint. A Budakeszi Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint idén lényegesen kevesebb a parlagfű a településen, mint korábban. A legszennyezettebb területek a Mandula utca környéke, a Barackos lakópark egyes részei, a Nagy Demeter erdeje és a szőlőskerti területek. Eddig mintegy tizenöt felszólítást küldtek ki az elmarasztalható tulajdonosoknak. Bírságolásra nem kerül sor, mert a felszólítás hatása a gyors parlagfű-mentesítés.


Vissza