Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kétszázezren látogattak tavaly a vadasparkba

Életmód > Budakeszi

2020-01-02


A Budakeszi Vadasparkot 2019-ben 190 ezer látogató kereste fel - közölte a negyven éves intézmény december 30-án az MTI-vel. Az összegzés szerint a jubileumi évben a magyarországi erdők élővilágát harminchárom tematikus rendezvényen mutatták be a vadasparkban, és új parasztudvarral is bővült a Budakeszi és a főváros határán fekvő intézmény.

A 3200 négyzetméteres területen a 21. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhattak a látogatók az őshonos háziállatokkal: kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka tehenekkel, mangalicákkal. Az állatállomány újabb fajokkal, például kendermagos magyar, fehér erdélyi kopasznyakú tyúkkal és magyar lúddal gyarapodott. A parasztudvar részeként nagy területen kecskesimogatót és egy úgynevezett nyúlvárost alakítottak ki.

Idén nyáron a Vackor Napközis Táborban több mint 250 gyermek ismerkedett meg a magyarországi állat- és növényvilággal, az állatok gondozásával, a felelős állattartással. Ugyancsak sikeres volt a Házhoz megy a Vadaspark elnevezésű, óvodások és iskolások számára szóló program is, míg a zoopedagógiai foglalkozásokon közel 150 csoport, több mint 3600 gyermek vett részt.

Kutatási és oktatási együttműködések keretében 2019-ben több magyar és külföldi intézmény kutatói, diákjai fordultak meg a vadasparkban. A bécsi Universität Für Bodenkultur szakemberei az állatkerti körülmények között élő aranysakálok táplálkozási szokásait vizsgálták, októberben a sanghaji Wilde Animal Park szakembereit fogadta az intézmény. Az év folyamán a parkban több alkalommal tartottak kihelyezett etológia órákat agrártudományi, állatorvos-tudományi és természettudományi képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények.

Az év elején indult el a vadaspark új, felhasználóbarát módon átalakított weboldala, és nőtt az intézmény Instagram-fiókját követők száma is. Közölték, a Budakeszi Vadaspark 2020-as fejlesztési tervei között szerepel madárröpdék építése, valamint a háttérinfrastruktúra jelentős bővítése. Az intézmény a gyermekeknek új játszótérrel és kibővített programcsomaggal is készül a jövő évre. (MTI)


Vissza