Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Másfél hektáron égett az erdő Perbálon

Életmód

2007-10-03


Égett az erdő hétfő délután a perbáli Zajnát-hegyen. A lángok több mint fél hektár fiatal erdőt pusztítottak el a Pilisi Parkerdőhöz tartozó területen. A tüzet valószínűleg rosszul eloltott hétvégi tábortűz okozta.

Rosszul eloltott tábortűz okozott erdőtüzet hétfő délután a perbáli Zajnát-hegyen. A még valószínűleg a hétvégén otthagyott tábortűzről egy fiatal erdőállományra terjedtek át a lángok, amik több mint fél hektár területet elpusztítottak. A természetvédelmi területen egykor feketefenyő erdő állt, amit a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészete őshonos fafajokból álló erdőre kezdett el átalakítani. A tűz az egykori fenyőerdő avarjában, és a talajon fekvő gallykupacokban gyorsan terjedt.

A gyorsan helyszínre érkezett tűzoltók szakszerű munkájukkal nagy katasztrófát előztek meg. A perbáli polgárőrség és az erdészet dolgozóinak segítségével még azelőtt meg tudták fékezni a lángokat, hogy a tűz a környező idős fákra átterjedt volna. Így több száz hektár fenyves menekült meg a lángoktól. A tüzet este fél kilenc körül sikerült eloltani, az erdészet munkatársai azonban még jelenleg is tűzőrséget tartanak a területen.

Az elpusztult fiatal erdő főleg virágos kőrisből állt. Az erdészet lehetőség szerint még ősszel nekikezd a fiatal fák pótlásának. A csemeték egy részénél elegendő a sérült szárrész visszavágása. Ahol ezután nem hajtanak ki a növények, ott új fákat kell ültetni. A kár mintegy fél millió forint, melynek nagyságrendje a szükséges ültetések mértékétől függően azonban még változhat.

Az eset újra az erdőtüzekre irányítja a figyelmet. Emlékezetes, hogy idén nyáron mintegy 3500 hektár erdő égett le Magyarországon emberi gondatlanság vagy éppen szándékos gyújtogatás miatt. A Pilisi Parkerdő munkatársai arra figyelmeztetik a kirándulókat, hogy bár feloldották a tűzgyújtási tilalmat, mégsem lehet bárhol tüzet gyújtani az erdőben. Pontosan a hétfőihez hasonló esetek elkerülése érdekében egész évben érvényes az a szabály, hogy az erdőben tüzet csak a kijelölt és erre a célra kiépített tűzrakóhelyeken szabad rakni. Aki ezt megszegi, nemcsak bírságra és feljelentésre számíthat, hanem még csapadékos időben is komoly katasztrófát okozhat.

Forrás: www.bp-erdeszet.hu


Vissza