Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ötödik napja ég az erdő Budakeszi és Budaörs között a Csík-hegyen

Életmód > Budakeszi

2007-10-20
A rendkívül száraz időben az erős szél ötödik napja újra és újra fellobbantja a lángokat a hétfői budaörsi erdőtűz helyszínén. A leégett terület nagysága hétfő óta a duplájára, három hektárra növekedett.


Ötödik napja vonulnak ki a tűzoltók a hétfőn keletkezett budaörsi erdőtűzhöz. Az oltást a szélsőséges terepviszonyok nehezítik, hiszen a vizet 500-600 méter hosszan, mintegy 80-100 méter magasságba kell felszivattyúzni. Kiadós csapadék hiányában így a vastag fenyőavarban  lappangó tüzet gyakorlatilag lehetetlen eloltani. A folyamatosan felerősödő szél a hegyoldalban napról-napra újra fellobbantja a lángokat. Az Erdészet által felállított tűzőrség éjjel-nappal a helyszínen van. Lapátokkal, ásóval és szikracsapóval azonban csak ideig-óráig tudják megakadályozni az újraéledő lángok terjedését.

A leégett terület nagysága a hétfői állapothoz képest már a duplájára, azaz három hektárra növekedett. Ennek megfelelően nő a kár és az oltási költségek mértéke is, ami lassan meghaladja az egymillió forintot. Mivel ezekben az esetekben a tüzet okozó kilétét gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, a károsodás legnagyobb részben a területet kezelő Erdészet számláját terheli. Komoly segítséget jelent, hogy az ígéretek szerint a hosszú hétvégére a katasztrófavédelem is bekapcsolódik az éjszakai tűzőrségbe, így az öt napos állandó készenlétben kimerült erdészek egy kis pihenőhöz jutnak.

(Forrás és fotó : a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete)


Vissza