Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lehetőségek és veszélyek - Téli sport a Pilisi Parkerdőben

Életmód

2008-01-05


Új sportolási lehetőségeket is kínál idén télen a főváros környéki erdőterület. Az ismert dobogókői mellett üzemel a megújult visegrádi sípálya. A kirándulni indulóknak azonban érdemes a nyáron szokásosnál alaposabban felkészülniük a havas túrákra.

A legjelentősebb fejlesztés a visegrádi Nagy-villámi sípályán történt, ahol hóágyúzott és kivilágított pályák várják a síelőket. Az elsősorban kezdők és családosok számára ajánlott öt pályát hat felvonó szolgálja ki. Újdonság a külföldön már nagy divatnak számító tubing-pálya. Jelenleg a hóágyúzott pályák üzemelnek, a többi pályaszakasz megnyitása is hamarosan várható. A látogatókat ingyenes parkolási lehetőség, síkölcsönző, melegedő és terasz is várja. Pályaszállás a Mogyoró-hegyi erdei iskolában igényelhető.

Már szombat reggelre tervezik a nyitást Dobogókőn, ahol mintegy kilométernyi sípályán, két felvonóval indul a szezon. Várhatóan már a hétvégén használható lesz a Dobogókőről Pilisszentkeresztre vezető mintegy hat kilométernyi síút is.

A Normafánál már az év első napjaiban megjelentek a síelők és a szánkózók, bár itt kiépített sípálya nem található, a síház azonban minden nap üzemel. Számos síiskola is a Normafánál tartja az – immár havas – foglalkozásait.

A kiépített pálya hiánya miatt azonban a Normafánál kell a legjobban figyelni a biztonságra. A legalapvetőbb szabály, hogy a szánkózók nem használhatják ugyanazt a pályát, mint a síelők. A legtöbb baleset úgy következik be, hogy a lefelé száguldó szánkózók és síelők elütik egymást. Éppen ezért minden sípálya mellett külön szánkózó helyről gondoskodtak. Dobogókőn ez a település elején, a Normafánál pedig az Anna-réten található. Szintén kiválóan alkalmas szánkózásra a Szépvölgyi út mellett újonnan kialakított szánkópálya. A tereprendezéssel egyenletessé tett pálya a Fenyőgyöngye felől rövid sétával elérhető.

Fenti sípályák állapotával kapcsolatban aktuális információkkal több honlap is szolgál, ezek közül legfontosabbak a www.visegradsipalya.hu és a www.dobogokosi.hu oldalak.

Már a jelenlegi hómennyiség mellett is elővehetik felszerelésüket a sífutók. A Normafánál tavaly öt kilométer hosszan újította fel és tisztította ki a Pilisi Parkerdő Zrt. a sífutópálya nyomvonalát. A Hárs-hegyi három kilométeres pálya vagy a hűvösvölgyi Nagy-rét is alkalmas sífutásra, de a visegrádi sípálya mellett is található sífutó nyom.

A havas, téli szezon is alkalmas a gyalogos túrázásra. Az útnak indulóknak azonban érdemes alaposabban felkészülniük a kirándulásra. Legpraktikusabb a réteges öltözködés, amely lehetővé teszi a szabad mozgást, és hegynek fölfelé könnyen meg lehet szabadulni a felesleges rétegektől. Mindenképpen legyen a hátizsákban energiadús ennivaló és termoszban meleg innivaló. Indulás előtt hasznos tájékozódni a várható időjárásról. Figyelembe kell venni azt, hogy a hegyvidéki területeken a városhoz képest mindig hidegebb van néhány fokkal, és ha a városban csak alig van hó, attól még a hegyek között akár méteres hófúvásokkal is találkozhatunk. Veszélyes esetekben és helyeken (pl. ónos eső utáni jégtörés veszélyekor) az erdőgazdálkodó korlátozhatja a kirándulási lehetőségeket. Ezeket a figyelmeztetéseket minden esetben ajánlatos komolyan venni.

A Normafánál minden évben sok gondot okoz a síelők, szánkózók által ott hagyott hatalmas mennyiségű szemét. A korábbi évek tapasztalata szerint egy-egy havas hétvége a takarítást végző Pilisi Parkerdő Zrt. számára csak itt 200-250 ezer forintos költséget jelent. Kérjük ezért, aki teheti, vigye magával az otthonról hozott uzsonna csomagolását, a helyszínen vásárolt áruk hulladékát pedig az árusító helyeken elhelyezett hulladékgyűjtőkbe dobja.

Forrás: Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészet


Vissza