Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Összefogás a legkeletibb magyar vasúti őrház megmentéséért

Múltunk tanúi > Budakeszi

2008-03-07


A felújítási munkálatok április végére befejeződnek, s az épület átadását a gyimesbükki önkormányzatnak pünkösd vasárnapján, május 11-én tervezi a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a felújítás szervezője.

A történelmi Magyarország legszebb vasútja a Csíkszereda-Gyimesbükk vasútvonal. 140 híd és viadukt található ezen a csupán 60 km-nyi szakaszon. A lóvészi alagút 1012 m magasságban keresztezi a Kárpátok fő gerincét. Az egykori határátkelőn, Gyimesbükkön épült vasútállomás méreteit és eleganciáját tekintve a szegedi és a fiumei állomásokkal vetekszik.

Itt, a történelmi Magyarország határán, a Rákóczi-vár lábánál áll a 30. számú vasúti őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. A Tatros folyó és a vasút közvetlenül az őrház mellett hagyja el Erdélyt, és lép át Moldvába. Az épület vasúttörténeti emlék, 110 éve, 1897-ben épült és a XX. század vérzivataros történelmének egy valóságos darabja. A helyet történelmi hangulata és jelentősége miatt évről évre turisták ezrei keresik fel, még a bokrokon is nemzeti színű szalagok lógnak. Ennek az épületnek a megmentésére vállalkoztak gyimesbükkiek és magyarországiak és összefogtak a felújításhoz szükséges pénzügyi fedezet megteremtésében.

Az őrház sorsa megpecsételődni látszott, amikor a román vasút eladta egy román embernek, aki az építőanyagért elbontotta volna. Egy helyi tanár, Deáky András azonban az épületet megvásárolta és a gyimesbükki önkormányzatnak adományozta. Ekkor kapcsolódott bele az őrház sorsába az a budakeszi társaság, amely végül a felújítás motorja lett. 2007 pünkösdjén egy jelentős összegű adománnyal kezdeményezték az őrház eredeti magyar vasúti szabványoknak megfelelő felújítását, környezetének rendezését, hogy alkalmassá váljék egy már létező vasúttörténeti kiállítás befogadására és bemutatására is.

A műszaki tervezés során azonban kiderült, hogy a felajánlott összeg csak a munkálatok elindítására elég. A Budakeszi Kultúra Alapítvány felkarolta az adományok gyűjtését, szerződést kötött a kivitelezővel, s a felújítás megkezdődött.

Annak érdekében, hogy az épületet a szükséges önkormányzati engedélyek birtokában idén április végére befejezhessük és május 11.-én, pünkösd vasárnapján a gyimesbükkieknek átadhassuk, várjuk mindazok jelentkezését, akik hozzá tudnak járulni egy kicsiny darab magyar történelem megmentéséhez.

Budakeszi Kultúra Alapítvány elkülönített számlaszáma
Vasúti Õrház, Gyimesbükk megjegyzéssel:
OTP 11742348-20016210
További információk: www.budakeszikultura.hu


Vissza