Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Látogatható a Budakeszi Erdészeti Arborétum

Életmód

2009-03-29


Ötven év az arborétumok életében általában rövid időszak. Régen alapított arborétumokban sok esetben száz év is eltelt, amikor elérkezett a megnyitás ideje. A növekvő érdeklődésre tekintettel ennél jóval előbb nyitjuk meg a Budakeszi Erdészeti Arborétum kapuját az érdeklődők csoportjai előtt.

2008. október 15. óta kedden, csütörtökön és vasárnap előre bejelentett csoportok két és fél órás sétával, csoportvezető felügyelete mellett látogathatják a Pilisi Parkerdő Zrt. budakeszi arborétumát. 
          A Budakeszit Telkivel összekötő országút mellett, a muflon-szobor mögött fekvő, 50 éve alapított arborétum mára több mint 1000 növényfajtát, főleg tűlevelű fajtákat vonultat fel. Életének első szakasza 1970 táján telt le, amikor a telepített 1060 fajta növény részletes értékelésével, az alapító Galambos Gáspár (1900-1980) erdőmérnök és munkatársai felmérték és katalogizálták a növényeket.
          Az arborétum az alapítást megelőző évtized erdészeti szakmai munkájából is építhetett magába. Az 1949-től a közelben működő Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) Kísérleti Telepe neves szakemberei, több tíz hektáros erdőtelepítést kezdeményeztek és kezeltek. Az erdészeti arborétumi funkció 1958-ban fogalmazódott meg először. A településeket övező, közjóléti használattal érintett erdők megfelelő alakjának kutatásához keresett területet az Erdészeti Tudományos Intézet. Így kezdődött az erdőtelepítés átalakítása erdőszerűen nevelt gyűjteménnyé 1959-ben. A telepített növényfajok nagyobb hányadát a Kámoni arborétum, kisebb részét a volt Természetvédelmi Hivatal irányította arborétumok, parkok, az erdőgazdaságok, kertészetek csere útján, vagy eladással biztosították. Az ültetés, a növények folyamatos ápolása az erdősítésekben alkalmazott módszerekkel történt.
          Az arculatában kialakuló arborétum legfiatalabb részei 1979-1980-ban, nagyrészt saját termesztésű csemeték ültetésével születtek.
          1978-ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként lett védett (ma fokozottan védett).
          35 évvel az első értékelés után, a vörösfenyő egyedek és állományok továbbra is kiválóak. Nem becsülendők le a klíma, vagy a helyszűke miatt eddig lassan növekedő, de életképes, egyes példányait illetően máris impozáns cédrusok, mamutfenyők, gyantás cédrusok, japán ciprusok, hemlok fenyők sem. A lomblevelűek táborát gazdagítják az állományban nevelt szelídgesztenye fák, vagy a sártölgy és a babértölgy csoportok, hikori diók, stb.

*

A csoportok vezetése októbertől-március végéig 10 és 13 órakor, márciustól-szept. végéig 9, 12 és 15 órakor.
Egy látogatói csoport legfeljebb 30 fő lehet.
Jelentkezés és regisztrálás személyesen a Budakeszi Erdészetnél vagy a 06-20-9846-182 telefonon legalább 1 héttel a tervezett látogatás előtt.
Az arborétumi látogatás díja (a helyszínen fizetendő)10 fő feletti csoport esetén 700 Ft/fő felnőtteknek, 400 Ft/fő nyugdíjasoknak és gyerekeknek. 10 főnél kisebb csoport esetén 8000 Ft/csoport (minden korosztály)
Minden esetben 2500 Ft regisztrálási foglaló jelentkezéskor fizetendő, mely összeg a végleges díjfizetésbe beszámít.


Vissza