Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kitelepítettekre emlékeztek

Múltunk tanúi > Budakeszi

2009-04-23


Március 19-én a budakeszi svábok kitelepítésének 63. évfordulójára emlékeztek a polgármesteri hivatal falán elhelyezett, de Ponte József, Budakeszi díszpolgára által készített emléktáblánál. A megemlékezés a Széchenyi István Általános Iskola aulájában folytatódott. (Salamon László képriportja)

A település önkormányzata részéről Tagai István polgármester, Czifra Zsuzsanna és Mészner Antal képviselők,

Huber Ferenc, a kitelepített budakesziek egyesületének elnöke
a Német Önkormányzat, a Hagyományőrző Kör, a Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Kör Egyesület, a Széchenyi István Általános Iskola és a Németországban élő budakesziek egyesülete, a Budakesser Gemeinschaft elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját. Huber Ferenc, a Budakesser Gemeinschaft elnöke így emlékezett: „Az ember láthatatlan gyökerekkel kötődik a környezetéhez. Ezek erőszakos elszakítása felér egy fél gyilkossággal. 1946, március 19-én kezdődött a budakeszi svábok embertelen tragédiája 250 év alkotó munkája, lojalitása egy csapásra értéktelenné vált. Budakeszi 8500 lakosából 3700 embert kitelepítettek, akik egyúttal minden vagyonukat elveszették. A deportálás mély sebeket ejtett, ezek közül sok sohasem gyógyult be.” A megemlékezésen közreműködött a Hagyományőrző Köt asszonykórusa, Kerekes Endréné és Mayer Edina.

A Széchenyi István Általános Iskolában a német tagozatos diákok

Zsólyomi Beáta

Zsólyomi Beáta tanárnő vezetésével kiállítást rendeztek a főépület aulájában, ahol a régi budakeszi mesterségek tárgyi emlékeit mutatták be és néhányat azok közül a nagy magyarok közül, akik sváb származásúak voltak: Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvodák megalapítója, Aulich Lajos, az aradi vértanúk egyike, Erkel Ferenc, a magyar Himnusz zeneszerzője, Liszt Ferenc zeneszerző és zongoravirtuóz, Ybl Miklós építész (Szent István Bazilika, Operaház), Semmelweis Ignác, orvos, az anyák megmentője, Kugler Henrik cukrász, Mechwart András gépészmérnök, feltaláló, Steindl Imre építész, legfőbb műve az Országház, Dreher Antal sörgyáros, Gundel János vendéglős, Munkácsy Mihály festőművész, Hausmann Alajos építész, Jászai Mari, Blaha Lujza, Bajor Gizi színművészek, Törley József pezsgőgyáros, Gárdonyi Géza író, a legnépszerűbb magyar regény, az Egri csillagok szerzője, Herczeg Ferenc író, Mindszenty József hercegprímás, Márai Sándor író és testvére Radványi Géza filmrendező (Valahol Európában 1947) és Puskás Ferenc a legendás focista.

Március 21-én gyertyafényes misén emlékeztek a kitelepítettekre a Német Önkormányzat szervezésében és az Edelmann Rezső kórus közreműködésével.

Salmon László képriportja


Vissza