Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Örökbefogadókat keres a Zöldút

Életmód > Pest megye

2009-05-29


A Buda vidéki zöldút vonalát régi határköveket idéző oszlopokkal szeretnék jelezni. Tavaly elkészült 30 db oszlop az Ökotárs Alapítvány pályázati támogatásával. Jelenleg nincs pályázati támogatás. A munka folytatása érdekében elsőként az önkormányzatokhoz fordult a szervező Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, akik egy-egy oszlop megvásárlásával fejezték ki  a zöldút program elfogadását.

Május 6-án poszterkiállítást nyitottunk meg a Zsámbéki Művelődési Házban. Ez a kiállítás a Buda Vidék Zöldút tájfejlesztési lehetőségeit mutatja be. Ötödéves tájépítész hallgatók javaslatokat dolgoztak ki a zöldút szövetség helyi települési felelőseivel és a helyi önkormányzatokkal együttműködve. A tanulmányterv fő célja az volt, hogy a tervezett Buda vidéki zöldút-hálózat a teljes területén folyamatosan kényelmes, biztonságos használatú, ugyanakkor a jellemző eredeti tájhasználatokkal – a mező- és erdőgazdasági használattal - is harmóniában lévő legyen. A végzős egyetemisták a zöldút-fejlesztéshez kapcsolódóan több zöldfelület-fejlesztési javaslatot is tettek. A bemutatón több polgármester, önkormányzati képviselő, települési főépítész is részt vett. Remélem, hogy a megfogalmazott javaslatok hozzájárulnak majd a további sikeres egyeztetésekhez, a zöldút harmonikus fejlesztéséhez és a pályázati részvételekhez. Terveink szerint a poszterkiállítást a többi hat településre is elvisszük: május 27 – június 16-ig a töki művelődési házban, június 17 – július 7-ig a perbáli művelődési házban, augusztus 20 – szeptember 10-ig a pátyi közösségi házban, szeptember 11 – 30-ig a biatorbágyi faluházban, majd október 1-20 - ig a budajenői művelődési házban tekinthető meg a bemutató. Szeptembertől a Corvinus Egyetemmel való együttműködést a további települések (Budakeszi, Nagykovácsi, Herceghalom, Etyek, Tinnye) zöldútjainak vizsgálatával és az azokhoz kapcsolható tájépítészeti javaslatok kidolgozásával szeretnénk folytatni.

Május 9-én megtartottuk második közös zöldutas biciklitúránkat. A Zsámbéki-medence településeiről több túrát indítottunk, összesen kb. háromszázan vettek részt a rendezvényen. A legrövidebb túra - 6 km - Pátyról indult, óvodáskorú gyerekek és szüleik vettek részt rajta. A leghosszabb túra 37 km-es volt, az útvonal Herceghalom – Zsámbék – Tök – Budajenő – Páty felfűzésével, sarjadó búza-, kukorica-, napraforgó táblák között vezetett. Perbálról és Biatorbágyról 20 km-es túrával lehetett zöldutakon eljutni a találkozóra. A találkozóhely a Kozáromi-tó volt, ahol mindenki kényelmesen megpihenhetett, a gyerekek agyagozással, kavicsfestéssel, kosárfonással tölthették az időt. Sokan vettek részt a tájismereti tudáspróbán: a totón általános természet- és tájismereti tájékozottságról és a települések sajátos értékeiről, településtörténeti ismeretekről lehetett számot adni. A totót kitöltők kisebb ajándékokat (a Budavidéki zöldút logójával díszített pólót, kendőt, biciklis zászlót) kaptak, majd tombolán is részt vettek. A találkozó fénypontjai a Budajenői Levéd Õrsége Íjászcsapat bemutatója és a herceghalmi Rónay Antal Lovasklub bemutatói voltak. A bemutatók után a gyerekek lovas kocsikázhattak is. Szeretnénk a jövőben is minden évben május 10-éhez, a Madarak és Fák napjához kapcsolódóan közös zöldutas biciklitúrákat szervezni.

A Buda vidéki zöldút vonalát régi határköveket idéző oszlopokkal szeretnénk jelezni. Tavaly 30 db oszlopot az Ökotárs Alapítvány pályázati támogatásával elkészíttettünk, elhelyeztünk.  Jelenleg nincs pályázati támogatásunk, mégis lehetőségeink szerint folytatni szeretnénk a zöldutak kijelölését útjelző oszlopokkal. Elsőként az önkormányzatokhoz fordultunk az oszlopok „örökbefogadásának” gondolatával. Kérésünkre önkormányzatonként egy-egy oszlop megvásárlását támogatták, kifejezve ezzel a zöldút programunk elfogadását.

További oszlopok készítéséhez keresünk támogatókat.

Az örökbefogadást a Buda Vidék Zöldút Szövetség fogja koordinálni, a hivatalos ügyintézés lebonyolítását a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület vállalja. Egy oszlop költsége 19 000 Ft +Áfa. Kérjük azokat, akiknek egyesülete, cége, családja tudja támogatni az oszlopok készítésének költségét, jelezze támogatását a Buda Vidék Zöldút Szövetség budavidekzöldut@gmail.com vagy a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület info@zsambekinfo.hu   címeken
                                       Bárcziné Kapovits Judit
                                                                             tájépítész, Buda Vidék Zöldút

Vissza