Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nyitott ajtók 2009 - Ötévesek lettünk

Közélet > Páty

2009-10-31


A Páty Zsámbéki-kanyar Lakóparkért Egyesület (PZsKLE) szeptember 5-én ünnepelte 5. születésnapját. A program talán „legédesebb” pontja a kanyar születésnapi tortája verseny meghirdetése volt, tele eredeti ötletekkel a marcipántól a répáig. Az első helyet a Karászy-család Forrási tér-tortája nyerte. A vidámság mellett helyet kapott az elmúlt fél évtized „történelme” is, írott- és fotóanyagon. Paksi Tamást, az egyesület jelenlegi elnökét Hájas Ágnes kérdezte.

-       A lakópark területét 1999-ben parcellázták, az első házak 2001-ben épültek. Azóta a 201 telek 90%-a már beépült, akiknek csaknem fele csatlakozott már rendes vagy pártoló tagként az Egyesülethez. A PZsKLE elsősorban a Zsámbéki-kanyar lakóinak közös képviseletét látja el, ideértve a kulturált környezet kialakítását, a közbiztonság javítást, a közös érdekképviseletet, a Forrási téri játszótér és park fejlesztését, mindent, amivel lakhatóbbá tehetjük környezetünket. És idetartozik Páty egészével is a jó kapcsolat kialakítása. Anyagi bázisunkat eleinte a tagok adománya és a tagdíjak jelentették. Mára a legnagyobb bevételi forrásunk a SZJA 1%-a, amiért nagy köszönettel tartozunk azoknak, akik megtisztelnek bizalmukkal.

-       Mennyire zárt ez a közösség?
-       Az alapszabályunk szerint csak a területen lakók lehetnek tagok, hiszen az Egyesület azért jött létre, hogy az itt lakókat képviselje. De rendezvényeink, levelezőlistánk, honlapunk nyilvános. Szívesen látunk mindenkit, aki segíteni akar vagy csak egyszerűen velünk szeretne lenni.

-       Hogyan illeszkednek a pátyi falusi élet hétköznapjaihoz, ünnepeihez? 
-       Az első pár év ismerkedéssel telt, később tudtunk csak nyitni a község felé. Leglátványosabb együttműködésünk a 2005-ben indított Majálisunk, melyet tavaly már a Pátyi Tavasz keretében rendeztünk. 2006 óta részt veszünk a Pincenapokat megelőző, évenkénti szemétszedésen. A Gyereknapon 300 főnek főztünk gulyáslevest. A pátyi Adventen már kétszer állítottunk sátrat, az egyik évben a Magyar Rádió Gyermekkórusát is sikerült idehozni. A Pincenapok Gyerekpincéje is a „kanyarlakó” Rokolya Péter ötlete. Az évente megrendezett Mikuláson és a Gyerekfarsangon is részt vesznek páran a község más részéről is. A honlapunkon (www.patykanyar.hu) rengeteg fénykép található ezekről a rendezvényekről.

-       Klubokat is működtetnek. Kik lehetnek a tagjai?
-       Klubjaink teljesen nyíltak. A Borklub, nevéhez méltón, a borok világába tesz kirándulásokat Ritecz János vezetésével. Borkedvelők Páty más részéről, sőt más településekről is érkeznek. A Baba-mama klub a kismamák hétköznapjait a közös együttléttel próbálja színesíteni. A Tökfilkó Ultiklub pedig évek óta csütörtök esténként fényesíti a lapokat. 

-       A Forrási téren hagyománytisztelő családi, baráti összejövetelekre alkalmas területet alakítottak ki.
-       A játszótér és a park közterület, bárki bármikor szabadon látogathatja, de mi ügyelünk és költünk a rendben tartására. A lakóházak szomszédsága miatt a zajos esti szórakozásokat nem toleráljuk. Vigyázunk, hogy igénytelen látogatók ne tegyék tönkre azt, amit létrehoztunk. A parkban és a játszótérben számunkra rengeteg érték van: nemcsak az adományokból és a bevételeinkből finanszírozott növények, játékok, hanem az a rengeteg munka is, amit az itt lakók végeztek. A locsolást, a kiszáradt fák és a játszótéri homok pótlását, a fametszést társadalmi munkában csináljuk, az önkormányzat pedig nyíratja a füvet.

-       Milyen további terveik vannak?
-       Tevékenységünkben alapvető változást nem tervezünk. Legközelebbi nagyszabású tervünk a Forrási tér továbbfejlesztése: kisebb sportpálya, parkolóhelyek, locsolórendszer, füvesítés, rendezett park kialakítása.
-       Sok sikert kívánok a megvalósításhoz.

Hájas Ágnes


Vissza