Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Öko- és kulturális turizmus a magyar erdőkben

Életmód > Pest megye

2010-03-20


A Gemenc erdejének titkai, a Pilisi-Visegrádi hegység történelmi csúcsai, a börzsönyi erdei vasutak különleges hangulatú nyomvonalai, vadasparkok, történelmi emlékhelyek, erdei iskolák, vízi-, kerékpáros- és bakancsos túrák s megannyi minőségi szállás. – Ezt kínálta az „Utazás 2010 kiállításon” három erdőgazdaság: a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt.

Ökoturizmus
 
A három erdőgazdaság területén számos kijelölt turistaút segítségével gyalogos, kerékpáros túrákon vehetnek részt az érdeklődők, ahol igény szerint az erdőgazdaságok túravezetői segítséget is nyújtanak. A gemenci ártérben vízre is szállhatnak és kenuval felfedezhetik a különleges élővilágot. A számtalan tanösvény nemcsak az aktív pihenésben segít, hanem bemutatja a környék állat- és növényvilágát, természeti értékeit. Minden látogatónak nagy élményt nyújt a budakeszi és a somoskői vadaspark, valamint a gemenci vadmegfigyelő. A pörbölyi Ökoturisztikai Központ a fenti túralehetőségeken túl még sétahajózást is biztosít a Dunán. Iskolai és felnőtt csoportoknak valamint családoknak is természeti élményekben gazdag programot kínálnak az erdőgazdaságok erdei iskolái. A visegrádi Erdei Művelődés Háza, a Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola és a Gemenci Erdei Iskola csoportos szálláslehetőségei is várják a több napra érkezőket.
 
Kulturális turizmus
 
A középkori Magyar Királyság központja a Visegrádi Fellegvár, a világörökség részét képező Hollókői Vár vagy a II. Vilmos német császár és Ferenc József császár és király által is lakott Karapancsai Kastély és Major mind az erdőgazdaságok jóvoltából tekinthetők meg. Az erdőgazdaságok területén számtalan emlékhelyre zarándokolhatnak el a történelem után érdeklődők, többek között a pilisszentkereszti kolostor rom, az isaszegi honvéd sírok, drégelyi, salgói várrom vagy a pusztamaróti történelmi emlékhely érdemes arra, hogy meglátogassák.
 
Kisvasutak
 
Nem mindennapi élményt biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt az erdőgazdaságok kisvasútjai. A Gemenci Erdei Vasút vagy éppen a Királyréti Erdei Vasút olyan érintetlen természeti tájakon keresztül vezetik az érdeklődőket, mely tájegységek egyéb járművel nem, vagy csak nehezen közelíthetők meg. A Kemencei Erdei Múzeumvasút járműparkja bemutatja a hazánkban fellelhető szinte összes keskennyomközű jármű típust, így egyedülálló élménnyé teszi látogatását.
 
Szálláslehetőségek
 
Az erdőgazdaságok területein nem csak egynapos kirándulásokban gondolkodhatnak a pihenni vágyók, hiszen igénybe vehetők az erdészetek kulturált és jól felszerelt szállásai. A bánki, a Királyháza Alsó, Királyháza Felső, a Tóviki Vendégházak, a Wenckheim-ház, a bátai, a pörbölyi, a gemenci, a pandúri, az apátkúti, a budakeszi vadászházak, a Hoffmann Fogadó vagy éppen Karapancsa kitűnő szállásai, kiváló lehetőséget biztosítanak a több napra érkező vendégeknek.

forrás: www.parkerdo.hu


Vissza