Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bemutatkozik a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola

Közélet > Perbál

2010-04-01


A perbáli iskola 2008. októberében vette fel a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola nevet. „A Kis-forrás községünk nevezetes helye, jelentése többszörös. A forrás vidéke kirándulások emlékét idézi, egyben legnemesebb szándékainkra emlékeztet: „Gyermekeink számára legyen iskolánk az a tiszta forrás, melynek vizéből minden kisdiák bátran meríthet. Meríthet hasznos nyelvtudást, környezetét féltő magatartást, kreativitást, erkölcsi tartást…”

Gyermekközpontú iskola vagyunk, családias légkör jellemző intézményünkre, ahol a gyerekek személyiségfejlődését figyelemmel lehet kísérni 1. osztálytól a 8. osztályig. Kisiskolaként családias légkört tudunk biztosítani a tanulók számára, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségfejlesztésre, a tehetséggondozásra és felzárkóztatásra, fejlesztésre és az egészséges életmódra való nevelésre.

Iskolánk szellemiségére jellemző, hogy pedagógus és diák között harmonikus a kapcsolat. Tanulóinkban erősítjük az egymás iránt érzett felelősségtudatot, a közösségi érzést. Fontos érték az elméleti tudás gyakorlatban való alkalmazásának, használatának készsége. Az iskola hangsúlyozza a szülői tekintélyt, a családot, mint modellt. Elvárjuk tanulóinktól a kulturált magatartást, viselkedést iskolánkon belül, és iskolánkon kívül is.  Hangsúlyozzuk a nemzeti értékeket, a nemzeti magyarságérzést, és ápoljuk a német nemzetiségi hagyományokat. ÖKO iskola lévén a környezettudatos nevelésre törekszünk.

A Kis-forrás név kötelez és komoly felelősséggel jár. A 2009-2010. tanévtől az iskolánk nevéhez fűződő szellemiséget, a közösségi érzést külső jegyekkel is szeretnénk megmutatni. Elkészült iskolánk egyenpólója. Iskolánk színe a forrás színe, a kék, ez köszön vissza az egyenpólókon. Nagyon örülünk annak, hogy a tanulóink, a szülők és a tanárok is örömmel és büszkén viselik az iskolai közösséghez való tartozás és a közösségi érzést jelképét.

Családias, természetközeli környezetben 1-8. évfolyamig fogadjuk a gyerekeket. Az iskola jelentős zöld területtel, 2 éve felújított sportpályával, játszótérrel várja a kicsiket és nagyokat. A nálunk tanuló diákok heti átlagban 5,5 órában ismerkednek a német nemzetiségi hagyományokkal, tanulják a német nyelvet. Perbál német nemzetiségi község, így ápoljuk a nemzetiségi hagyományokat. Német népismereti órákon is a régi népszokásokkal, történelemmel, népviselettel ismerkednek tanulóink. A német nyelv tanulása, oktatása kiscsoportban történik. Sőt, nálunk a matematika órákon is kiscsoportban tanulnak a gyerekek! A kis létszámú tanulócsoportokban nagyobb lehetőség nyílik a felzárkóztatásra, illetve a tehetséggondozásra.

Hasonló célok érdekében sikeresen működtetjük a 3 napközis csoportot, a felső tagozatosokat pedig a tanulószoba várja. Intézményünkben sok közösségteremtő csoport, szakkör működik, melyek hozzájárulnak a tanulók személyiségfejlődéséhez.
Többéves hagyományra tekintenek vissza szakköreink, délutáni foglalkozásaink. A kicsik és a nagyok rajz szakköre, a hagyományőrző kézműves szakkör, a több csoportban működő citera szakkör és a környezetvédő tájvédelmi szakkör népszerűsége töretlen. S ha valakinek mindez nem elég, inkább mozogni szeretne, a sportkörök különböző foglalkozásai, kézi-és kosárlabda, foci stb. várják. Mindezeken kívül – a szülői igényeket szem előtt tartva – lehetőséget biztosítunk az angol nyelv tanulására, úszótanfolyamon való részvételre. A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a minitenisz-oktatás is.

Diákjaink rendszeres résztvevői és helyezettjei a különböző területi tantárgyi- és sportversenyeknek, többen az országos döntőkig is eljutnak. Kis iskola lévén sok sikeres gyerekre vagyunk büszkék! Végző nyolcadikosaink beiskolázása minden évben sikeres. Legtöbbjük gimnáziumban, illetve szakközépiskolában folytatja tanulmányait. Választott középiskolájában a többség megállja a helyét.  Valamennyien arra törekszünk, hogy munkájukra, életükre igényes, felnőttként jól boldoguló, kiegyensúlyozott személyiségeket neveljünk.


Vissza