Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A fiúknak is ingyenes a HPV elleni oltás

Életmód > Páty

2011-03-18


A pátyi önkormányzat idén már harmadik alkalommal biztosítja térítésmentesen a pátyi általános iskola 8. osztályában tanuló lányok méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök (HPV 6, 11, 16, 18) elleni védőoltást, amennyiben a szülők kérik a három oltásból álló oltási sor beadását. A megelőző programot a helyi általános iskolában tanuló fiúkra is kiterjesztik.

2011-től a 14 év feletti pátyi lakosok, akik nem tartoznak a 100%-os kedvezményezettek körébe, jelentős kedvezménnyel juthatnak a védőoltáshoz a pátyi patikákban az önkormányzat és a patikák közötti megállapodás alapján. Az oltóanyag vényköteles. A részletekről a háziorvosok adnak tájékoztatást.

 Amit tudnunk kell a HPV (Human Papilloma Vírus) fertőzésről és a megelőzésről

A HPV egy gyakori vírus, amely a nőket és a férfiakat egyaránt megfertőzi és megbetegíti. Több mint 130 féle HPV létezik, kb. 30 típusa okoz a nemi szerveken és környékén betegségeket. Fontos jellemzője, hogy nem változtatja évről-évre az alakját, már a XV. században is ebben a formában fertőzött, így könnyebb ellene a tartós védekezés is.

A méhnyakrák a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte. A becslések szerint minden évben mintegy 500 ezer új eset fordul elő és évente 270 ezer nő veszíti életét a méhnyakrák következtében. Magyarországon évente 1200 nőnél jelentkezik méhnyak-daganat és évente 500 fiatal-középkorú nő hal meg emiatt. A magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa. Mint az már szakmailag bizonyított, a méhnyakrák kialakulását 99,7%-ban a humán daganatkeltő papilloma vírusok (HPV) okozzák, több mint 70%-ban a 16-os és 18-as típus. A fertőzés főképp nemi úton terjed és a méhnyakrákon kívül számos egyéb súlyos megbetegedéshez vezethet.

 A nemi szemölcsök (condyloma) kialakulása hasonlóképpen HPV- fertőzés következménye, aminek túlnyomó többségét, 90%-át a 6-os és 11-es HPV- típusok okozzák. Hazánkat a nemzetközi átlag felett sújtó betegség, a nemi szervi szemölcs, rendkívüli kellemetlenségekkel jár, nehezen kezelhető, kb.40 %-a állandóan kiújul a kezelés ellenére. Az országban több mint százezer ember szenved ettől a vírusos megbetegedéstől, a férfiakat és nőket egyaránt érinti. A fertőzött nők természetes úton nem szülhetnek gyereket, mert a magzat életveszélyes légúti HPV- fertőzést kaphat. Főleg a fiatalok betegsége, nagyon magas közöttük az átfertőződés!

 Ki kaphatja el a HPV- fertőzést?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 630 millió embernek van HPV - fertőzése világszerte. A szexuálisan aktív fiatal nők több mint fele (70-80%-a) megfertőződik élete során. A 15 -24 év közötti férfiak és nők majdnem negyede érintett a fertőzésben, melyet az aktív szexuális életük első 2-3 évében szereznek. A fertőzés nem csak szexuális úton terjed, bőr-bőr kontaktus révén, akár közösülés nélkül is. Mivel a HPV - fertőzés sokszor tünetmentes, leggyakrabban a nőgyógyászati rákszűrés alkalmával derül ki. Ha a leginkább daganatkeltő típusok (HPV 16,18 ) fertőzését a szervezet nem tudja leküzdeni, rákmegelőző és rákos elváltozást okozhat a méhnyakon, a hüvelyben és a szeméremtesten. A korai felismerésnek óriási szerepe van, mert műtéti beavatkozással és egyéb daganatellenes terápiákkal kezelhető. Rendkívül fontos tehát a rákszűrés, amivel a korai felismerés lehetővé válhat, viszont a fertőzést nem tudjuk megelőzni vele. A már létrejött HPV - fertőzésnek hatásos gyógyszere egyelőre nincs, ezért van rendkívül nagy jelentősége a megelőzésnek. Az óvszer használata és a gyakori partnerváltás kerülése sem nyújt teljes védelmet a HPV - fertőzéssel szemben.

Sajnos hazánkban a szűrőprogramok ellenére a méhnyakrák halálozási adatai az elmúlt tíz évben nem változtak. A szűrés ellenére jelenleg minden 2. méhnyakrák, minden 3. hüvelyrák és minden 4. szeméremtestrák halálos kimenetelű!

A védőoltás

Jelenleg Magyarországon két oltóanyag van forgalomban. Az egyik kétkomponensű védőoltás, amely a két magas rákkeltő rizikójú HPV - vírus (16, 18) ellen nyújt védelmet, ezáltal a méhnyakrák megelőzésére szolgál hölgyek számára.

2006 decembere óta hazánkban is elérhető a négykomponensű védőoltás, amely a két magas kodkázatú HPV - vírus (16, 18) mellett a két alacsonyabb rákkeltő hatású, elsődlegesen a nemi szemölcsöket okozó HPV (6, 11) típusai ellen is képes rendkívül hatékony védettséget biztosítani, ezáltal a méhnyakrák, a szeméremtestrák, a hüvelyrák és a nemiszervi szemölcsök megelőzésére szolgál. A nemi élet megkezdése előtt kapott oltás közel 100%-os védettséget biztosít. A védőoltás 3 részletben kell beadni (0., 2., 6. hónapban), s a vakcina az eddig rendelkezésre álló adatok szerint feltehetően hosszú távú védettséget biztosít.

Azoknak a nőknek is ajánlott a védőoltás, akik már korábban megfertőződtek valamelyik HPV - típussal, mivel a négykomponensű oltóanyag a másik három típus okozta fertőzés és az újrafertőződés ellen is védelmet biztosít. 

A védőoltás megelőzésre alkalmas, terápiás hatása nincs. Jelenleg 9 éves kor felett ajánlott lányoknak, nőknek és fiúknak egyaránt.

A négykomponensű oltóanyag egyik előnye, hogy fiúknak is adható, hiszen a HPV náluk is okoz megbetegedéseket (a hímvessző daganatok 50%-t, a végbélnyílás daganatok 90%-át, a szájüregi rákok kb. 30%-át, valamint ugyanúgy 100%-ban a szemölcsöket), továbbá a fertőzés terjesztésében is aktívan részt vesznek.

Mellékhatások

A védőoltás a vírus burkának egyes részeit tartalmazza, örökítő anyagot (DNS) nem, ez által a betegséget nem okozhatja, így biztonságos.  A HPV elleni oltásnak nincsenek komolyabb mellékhatásai, hasonló panaszok fordulhatnak elő, mint a többi védőoltás esetén (bőrpír, duzzanat, fájdalom, hőemelkedés, amelyek rövid idő múlva spontán elmúlnak).

A www.hpvinfo.hu honlapon minden érdeklődő hasznos információkhoz juthat, magyar nyelven.

forrás: paty.hu


Vissza