Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyümölcsoltó Boldogasszony a Vadasparkban

Életmód > Budakeszi

2011-03-26


A Budakeszi Vadasparkban szombaton megtudhatjuk, milyen ősi magyar gyümölcsfajták léteznek (csörgőalma, vasalma…) és hogyan zajlik a gyümölcsfák oltása. A látogatók kipróbálhatják milyen érzés fát oltani, illetve később otthon a saját kezűleg oltott fát nevelgetni, és kóstolni a gyümölcsét.

A Főkert munkatársai az egynyári virágokról mesélnek, virágvásárt tartanak, az Andreas Stihl Kft. pedig bepillantást nyújt a kerti szerszámok világába, de megismerkedhetünk a Midikert Kft. különlegességével a jázminpakócával. Bemutatkozik a Vadaspark új állata, Kandúr Bandi, a Hortobágyról érkezett vadmacska is.

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a népi hagyomány szerint Mária ekkor fogadta méhébe Jézus Krisztust és ezen a napon oltották a gyümölcsfákat! Megemlékezve erről a hagyományról a Budakeszi Vadaspark március 26-án érdekes programokkal várja látogatóit, hiszen az első langyos tavaszi napsugarakat érezve mi emberek is vágyunk már a friss levegőre és a napsütésre. Elérkezett a kerti munkálatok ideje, nekiláthatunk gyümölcsfáink oltásának és ültetésének!  A bejárathoz vezető úton a Főkert munkatársai gyönyörű növényekkel, a Midikert Kft. édes-érdekességgel a jázminpakócával, magán kertészetek és kézműves foglalkozás várják az érdeklődőket. A Vadaspark vendégei lesznek Kovács Gyula a gyümölcsfák szakértője, Szarvas József, Jászai Mari-díjas színművész, a Főkert Nonprofit Kft, az Andreas Stihl Kft és a Midikert Kft.

Hubert a hiúz érkezése után nem sokkal, február végén került a Budakeszi Vadasparkba, a Kárpát-medence másik macskaféléjének képviselője, a vadmacska. Kandúr Bandi egyetlen lánytestvérével együtt tavaly tavasszal született Lengyelországban a Poznani Állatkertben. Innen az állatkertek együttműködésének eredményeként a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz került az egész vadmacskacsalád (anyamacska a két kölykével). A kölykök idén váltak ivaréretté, ezért volt különösen fontos, hogy Kandúr Bandinak egy olyan helyet találjanak, ahol nem történik párosodás családon belül. A Hortobágyi Nemzeti Park nem titkolt törekvései közé tartozik, hogy a hozzájuk került macskák részesei lehessenek a faj hazai fennmaradásának.

Kandúr Bandi testtömege 4 kg közül mozog. Naponta két patkányt vagy három fürjet kap enni, amiket főként éjszaka fogyaszt el. A mosómedvék kifutója mellett kapott helyet, ahol napjai nagy részét a fa tetején tölti, onnan figyelgeti mi történik körülötte. A vadmacska Skandinávia kivételével egész Európában előfordul, a sűrű erdőket kedveli. A kifejlett példányok testsúlya 4-5 kg, testhossza pedig 0,5-0,8 m között mozog. Egyes példányok elérhetik akár a 12 éves életkort is. Ragadozó, fő zsákmánya az egerek és a pockok, de a kisebb madarakat és az üregi nyulat is megfogja.

Fontos tudni, hogy vadmacska néven nem az elvadult házimacskákat, hanem éppen azoknak az ősét tartjuk. Védett állat, egyesek szerint már nem is léteznek igazi, úgynevezett tiszta vérvonalú vadmacskák. A házimacska és a vadmacska közti fő különbségek, hogy a vadmacskának vastagabb, fekete gyűrűkkel díszített farka és erősebb zömökebb testalkata van mint a házimacskának. Ezek a különbségek annak is köszönhetőek, hogy házimacskáink jórészt a núbiai vadmacska leszármazottai és nem az európaié.

Kapcsolódó cikkek:
Új melegedő és Hubert, a hiúz vár a Vadasparkban - 2011-02-05
Vadmalacok születtek a Vadasparkban - 2011-02-15


Vissza