Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az élhetőbb lakóhelyért

Életmód > Budakeszi

2011-05-03


A Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület a Föld Napja alkalmából rendezvényt szervezett a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési központban, ahol négy előadó egy élhetőbb környezet jövőképén keresztül mutatta be az érdeklődőknek a natúrparkok alapgondolatait. A bemutatkozás fontos eleme volt a Gábor Emese által meghirdetett, „Milyennek szeretnéd látni Budakeszit?” című rajzverseny és annak eredményhirdetése.

Dr. Debreczy Zsolt magával ragadó előadásában a Dendrológiai Alapítvány terveiről, céljairól és a törekvéseiket átható szeretetről beszélt, mellyel munkájukat végzik. Óriási hiányt pótolt és még nagyobb feladatokkal szembesítette Budakeszit Bártfai-Szabó Gábor előadása, aki a város történelmi és épített értékeiről, ezen értékek megőrzésének lehetőségeiről és a város számára követhető fejlődés útjairól beszélt. Weiperth András a Budakeszit ölelő természeti környezet különleges adottságát mutatta be, az itt lelhető ritka vízkinccsel együtt. Ehhez kötődően egy vízi élővilágot bemutató látogatóközpont lehetőségeiről beszélt Koós Kolos.

Az est előadásaiban nem esett szó ezeknek a terveknek az anyagi oldaláról, nem került pénzügyi elemzés a kivetítő vásznára. Annál több szó esett arról a szerepről, amit a hagyomány és a kultúra betölt egy közösség életében és az élhető jövőről, a hagyatékról, melyet hátra hagyunk, és amelyet mi is örököltünk; arról, amivel kárt okozunk, és lehetőségeinkről, melyekkel helyrehozhatjuk azt. Szó esett Budakeszi gazdag épített kultúrájáról, történelméről, természeti környezetéről és azokról a lehetőségekről, melyeket nem aknázunk ki, pedig a város fejlődését szolgálnák.

Az Egyesület köszönetét fejezi ki a Táltoskönyvek Kiadónak, a Budakeszi Vadasparknak és a Budakeszi Herbáriumnak a rajzversenyre felajánlott díjakért, az Erkel Ferenc Művelődési Központnak, a Budakeszi Önkormányzatnak, a Paletta Press Nyomdának, a

A győztes Klempa Kitti alkotása
rajzversenyen részt vett iskolák pedagógusainak és önkéntes előadóinknak a rendezvényhez nyújtott segítségért.

 A rajzverseny egyik elnyerhető díja a Budakeszi Herbáriumba szervezett kirándulás volt április utolsó napján, dr. Debreczy Zsolt vezetésével.

Először a gyűjtemény épületében néztük meg a rajzverseny pályaműveit, meghallgattuk a herbárium terveit és történetét, de akkor még éppen csak elkezdődött a jutalomnapunk. Ezután kisétáltunk a szabadba, ahol nem csak a fás szárú növényekkel ismerkedhettek a gyerekek és a jelenlévők, hanem a Herbárium születéséről, a kutatómunka izgalmairól is beszámolót hallhattak és érdekes történeteket a terepi botanika eseménydús hétköznapjaiból. A rengeteg információ mellett, mellyel a gyerekek gazdagabbak lehettek, és a rengeteg gyönyörű és különleges növény után, amelyet láthattunk, szagolhattunk (és megízlelhettünk), és amelyeken keresztül bejárhattuk a

   A májusi pereszke
Föld tájait Ázsiától Észak-Amerikán át Új-Zélandig, más különleges élményeket is tartogatott ez a nap.
   Éjjeli pávaszem-pár
A májusi pereszke ritka, barna változatára bukkantunk a fák árnyékában; találkoztunk egy éjjeli pávaszem párral, ami különlegesen örvendetes esemény; találtunk nyálkás gombát, amely szintén értékes lelet és fölfedeztünk egy új vízi madár fajt a Nádas-tóban.
   A nyálkás gomba
Természetesen nem lett volna jutalom számukra, ha a gyerekek csak egy száraz előadást hallottak volna minderről, de vezetőnk fáradhatatlanul és figyelmesen gondoskodott róla, hogy vendégei számára maradandó élményt jelentsen a természetben töltött idő és egy igazán jól sikerült, felejthetetlen szombat délelőttel ajándékozta meg őket.

A Budakörnyéki Natúrpark következő rendezvényére a Madarak és Fák Napján kerül sor, amikor a Magyarországi Natúrparkok Szövetsége közreműködésével a hazai natúrparkok képviselői látogatnak el a budakeszi művelődési központba. Az egyesület működésével kapcsolatban bővebb információ az egyesület honlapján (http://budakornyeki-naturpark.hu) érhető el.

Koós Kolos
Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület

 


Vissza