Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rekordhőség a következő napokban

Életmód

2011-07-14


A hőség miatt az ország nagy részére másodfokú, a Nyugat-Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható. Péntekig ismét hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.

Kolláth Kornél, az OMSZ veszélyjelző munkatársa szerdán az MTI-nek elmondta: csütörtökön ismét fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén a 27-28 Celsius-fokot is meghaladhatja, a maximum várhatóan 35-36 fok lesz, egyes déli területeken viszont elérheti a 38 fokot is. Várhatóan megdől az országos melegrekord, de talán a budapesti is. Az országos csúcsot Örkény tartja 37,2 fokkal, Budapesten az elmúlt években 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet július 14-én. Az előrejelzés szerint az ország nagy részén az UV-B sugárzás valószínűleg az extrém szintet is eléri majd. A 7,5-ös riasztási küszöbértékhez képest az átlagérték akár 8,2 is lehet.

Csütörtök délutántól a Duna vonalától keletre zivatarokra is számítani lehet. A rövid, de intenzív zivatarokat viharos, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél és nagyobb méretű jég is kísérheti, a hirtelen lehulló csapadék mennyisége pedig a 30 millimétert is meghaladhatja majd. Ilyen intenzívebb zivatarokra elsősorban Somogy és Zala megyében, a Balaton térségében kell számítani – mondta a szakember, hozzátéve: csütörtök estétől már a fővárosban is várhatók zivatarok.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni.

Kapcsolódó cikk: Piros hőségriasztás - 2011-07-08


Vissza