Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lassíts, balesetveszély!

Közélet > Páty

2011-09-29


Szeptember 26-án a reggeli órákban súlyos kimenetelű gyalogosgázolás történt Páty Zsámbék felé eső területén, a közlekedésbiztonsági szempontból elhíresült zsámbéki kanyarnál. A rendőrségi vizsgálat és a felelősség megállapítása még nem fejeződött be. Az eset kapcsán dr. Guba Zsolt pátyi jegyző közleményt adott ki a polgármesteri hivatal elmúlt hónapokban tett, a sebesség korlátozására irányuló erőfeszítéseiről.

A közlemény szerint Páty önkormányzata május 5-én figyelemfelhívó táblák kihelyezésének engedélyezését kérte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei Igazgatóságának Forgalomtechnikai és Kezelő Osztályától. Bár szóban három munkanapon belüli intézkedést ígértek. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzat – engedély nélkül – maga helyezett ki egy „lassíts, balesetveszély” feliratú táblát a zsámbéki út lakott területi részén, amit egy szokásos havi ellenőrzés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei Igazgatóságának munkatársai eltávolították.

Május 20-án a Magyar Közút Nonprofit Zrt. meghatározta a kihelyezéshez szükséges közútkezelői hozzájárulás feltételeit, melyeknek eleget téve a hivatal ismételten megrendelte és kérte a táblák kihelyezésének engedélyezését, de választ nem kapott. Augusztus 23-án az intézkedés sürgetése mellett még egy 60 km/órás sebességkorlátozó tábla kihelyezését is kérte az önkormányzat, amit az illetékes hatóság szintén válasz nélkül hagyott. Szeptember 26-án ismét megsürgették a kérelmet, amit egyben a felügyeleti szervnek is elküldtek.

Székely László polgármester kezdeményezésére a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht (PEMÁK) igazgatója a jövő hétre rendkívüli helyszíni forgalomtechnikai felülvizsgálatot kezdeményez a rendőrség, a PEMÁK, a Közútkezelő és a Volán részvételével.

A községhatárt jelző tábla kihelyezésének problémájával nem csak Páty, hanem számos település küszködik. A szomszédos Biatorbágy Páty felőli szakszán is jelenleg jóval a forgalmas Viadukt-lakópark kereszteződése után helyezkedik el a város kezdetét jelző tábla. Páty lakott területi határainak kiterjesztését – a képviselő-testület augusztus végi döntése alapján - a Reformút Kft-vel már tervezteti, s a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központhoz benyújtott be pályázata is hatszázezer forintos önrész mellett kilencszáz ezer forint támogatást kapott településkapuk tervezésére. Az érintett hatóságok meggyőzése érdekében a pátyi önkormányzat „az érintett szakaszon mindennemű, a sebesség korlátozására irányuló civil kezdeményezést támogat”. - áll a közleményben.

Az érintett útszakasz mellett az elmúlt években kiépült a Zsámbéki-kanyar lakópark, s a lakott területet jelző tábla nem követte a változást. Az út mentén forgalmas buszmegállók működnek mindkét oldalon. Az elmúlt egy évben három súlyos baleset is történt ezen a szakaszon, közülük az éppen egy éve elgázolt 15 éves lány még mindig kómában fekszik.

Koós Hutás Katalin


Vissza