Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szombattól szmogriadót rendeltek el, de már lefújták Budapesten

Életmód

2011-11-04


Budapesten szombat reggel hat órától visszavonásig korlátozzák a forgalmat 6-22 óra között: a rendszámtáblán fekete és piros hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott járművek nem közlekedhetnek a fővárosban. A szabálysértő százezer forintig terjedő bírságra számíthat. Budakeszi, Nagykovácsi és Remeteszőlős kivételezett helyzetben.

A rendelkezés nem terjed ki az M0 Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, s Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő szakaszokra: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Budapesten eddig a tájékoztatási fokozat volt érvényben, amit akkor kell elrendelni, amikor a határértéket (köbméterenként 75 mikrogramm) meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre. A riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

A riadó elrendelésével azonban több probléma is adódott: a csütörtökön hozott döntést már pénteken érvényesíteni szerették volna, szabálytalanul nem tartva be az egy napos türelmi időt. Emiatt csak szombat reggeltől kezdődhetett volna a korlátozás, de addigra visszavonták, így a risztási fokozat helyett csak a tájékoztatási fokozat van érvényben. Az eddig kiszabott bírságokat nem kell befizetni, a befizetett összegeket pedig visszadják.

(MTI)


Vissza