Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Reggel hat órától szmogriadó Budapesten

Életmód

2011-11-16


Tarlós István főpolgármester november 17-én reggel hat órától további intézkedésig elrendelte a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát a főváros közigazgatási területén. Ez a korlátozás minden nap 6 órától 22 óráig tart. A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni - áll a közleményben -, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 16-án a főváros összes mérési pontján  meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a csütörtökön nem várható javulás.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a főpolgármesteri hivatal közleménye a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat. 


Vissza