Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Magyar hárs az Európai Év Fája

Életmód

2012-03-03


Az Európai Év Fájára február 29-ig lehetett szavazni. A magyar jelölt a Somogy megyei Felsőmocsolád négyszáz éves öreg hársa volt, amely 2011-ben megnyerte a hazai vetélkedőt. Az európai versenyben hét ország fái vettek részt, amelyek saját hazájukban a közönség segítségével elnyerték az országos Év Fája címet.

A magyar hárs több mint tizenegyezer szavazattal került az első helyre.

Az öreg hárs (Tilia sp.) a legenda szerint mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”.A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg. A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében. Bellosevich Mária, a Bánó család leszármazottjának szavai a fáról: „Olyan, mint a sorsunk és történelmünk: sokszor derékba tört, de aztán beforrtak a sebei, s frissebb hajtásokat hozott, mint előtte. A sebek és forradások ember, vagy állatarcot öltöttek, s mindenki a saját álmait véli felfedezni benne. Ahogy itt ülök, beleborzongok: hallom és érzem a történelmet, a megújuló életet, a pozitív energiát. Ez a fa kapcsol össze mindennel: az édesanyámmal, a kétszáz éves kastéllyal és birtokkal,s a végtelen természettel."

A köpeci szil az erdélyi Kovászna megyében
A verseny weboldán megismerhetik a lengyel tölgy “Grot” történetét, amiről úgy tartják, hogy az elsuttogott kívánságokat valóra váltja. A 700 éves bolgár szilfa szintén kívánságokat teljesít, a legenda szerint meggyógyította a helyi molnár vak lányát is. Az ezeréves francia pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát, a csehországi fasor pedig jó példa arra, hogy milyen szerepe lehet a fáknak az oktatásban. A szlovák hárs és a román köpeci szil története bemutatja, hogyan kötődhet össze egy település és egy fa élete: a hárs alatt fontos szerződéseket kötöttek, a szilfa pedig a XIX. századi felkelés során tanúja volt faluja leégésének.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor.

2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafaja, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába www.oee.hu.

forras: www.okotars.hu


Vissza