Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az orgona hangja

> Páty

2005-08-01


Hosszú évtized után ismét halljuk a pátyi református templom orgonájának hangját. A hangszert Kádár Ágota, a Zeneművészeti egyetem hallgatója, valamint Vizi István lelkész szólaltatja meg.

Az orgona 1894-ben épült. Állaga napjainkra olyannyira leromlott, hogy szinte használhatatlanná vált. A felújítását pár éve azzal az elképzeléssel indítottuk el – meséli Vizi István lelkész -, hogy visszaállítsuk az eredeti hangzást, másrészt kiegészítsük azokkal a sípsorokkal, amelyeket az építéskor kihagytak, talán anyagi okok miatt.
Szakértői vélemény is alátámasztotta, hogy az orgona átépítései során sokat változott, különösképpen a játszóasztal és a sípsorok közötti összekötő-szerkezet lett más.
Nos, igyekeztünk az eredeti állapothoz legoptimálisabban közelíteni az orgona szerkezetének átalakítását, ugyanakkor a templom belső térének megfelelő hangzás elérése is célunk volt. Ehhez a karzat elejében lévő játszóasztalt egy kisebb orgonarésszel egészítettük ki. A nagy orgonaszekrényben lévő változatok külön billentyűzetről (manuálról) szólalnak meg. Eddig a bővítésen vagyunk túl: megépült a karzatmellvédben lévő új kis orgona hat regiszterrel. Már ennek is olyan szép és erős a hangja, hogy be tudja zengetni a templomot, ha pedig az egész elkészül, akkor akár hangversenyeket is lehet tartan a templomban.
A felújítás költsége nagyrészt a hívek adományaiból jött össze, de kaptunk támogatást az egyházkerülettől és a helyi önkormányzattól is. Az első rész 4,5 millió forintból épült, a teljes orgona költsége 16 millió Ft-ba kerül majd.
Az orgona felújítását Albert Miklós győri orgonaépítő mester végzi.

A pátyi orgona hangját a vasárnapi istentiszteleteken 10 órától hallgathatják meg az érdeklődők.

h.


Vissza