Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Muflonbárány született a Vadasparkban

Életmód > Budakeszi

2012-04-06


A kedden világra jött kis jövevény árnyékként követi anyját, és sokat kell a tavaszi napon sütkéreznie, ismerkedni a világgal, az illatokkal, hangokkal, valamint a nyáj többi tagjával - mondta Mezei János marketingvezető szerdán az MTI-nek. A vadasparkban 44 állatfajból 167 egyed él.

Az eredeti, vagy a túlnyomórészt tiszta vérű, vad muflonállomány csak Szardínia és Korzika sziklákkal tarkított vidékein él. Magyarországra az 1860-as évek végén Forgách Károly gróf hozta be az első egyedeket a brüsszeli és a frankfurti állatkertből, az állatokat a gimesi vár melletti vadaskertjében helyezte el.

A vadon élő muflonok hazánk valamennyi középhegységi részén megtalálhatók. A faj nagy alkalmazkodóképességét bizonyítja a rengeteg házijuhfajta, amelyeket igénytelenségük folytán az összes földrészen, a legkülönbözőbb élőhelyeken hasznosítanak gyapjú-, hús- és tejtermelésre.

A nőstények 5 hónapos vemhesség után többnyire egy - 2 kilogramm körüli súlyú - bárányt hoznak a világra, amely már néhány óra elteltével képes anyjával tartani.


Vissza