Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elbontották a vadkerítéseket

Életmód > Páty

2012-04-24


A Pilisi Parkerdõ Zrt. által kezelt erdõségekben 20-30 évvel ezelõtt jelentõs mennyiségű vadvédelmi kerítés épült, amelyek mára funkciójukat veszítették, elavultak. A régi kerítések a vad vonulási útvonalát keresztezték, az összefüggõ erdõterületek közötti ökológiai kapcsolatok kialakulását és fennmaradását akadályozták, ezért eltávolításukat régóta tervezték. Erre a Parkerdõ természetesen 2010-2012 uniós pályázattal most nyílt lehetõség.

A beavatkozás kilenc településhatárt érint a parkerdõ területén, összesen 32,2 kilométer hosszan: Dunabogdány, Leányfalu, Páty, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pomáz, Szentendre, Tahitótfalu és Visegrád. A kerítések bontásával ismét helyreáll az összefüggõ erdõtömbök átjárhatósága a nagytestû vadfajok számára is.

 Fiatal erdõsítések védelme – a villanypásztor, kerítés fontossága

A Parkerdõ természetesen program részét képezõ erdõszerkezet átalakítások, a védett területek rehabilitációja sikerének egyik kulcsa az idegenhonos faállomány helyére újonnan ültetett õshonos csemeték védelmének biztosítása. A villanypásztorok kihelyezését a Parkerdõ saját költségén finanszírozza, majd a fiatalos erdõ növekedésével ezek mindig elbontásra kerülnek. Sajnos, az utóbbi idõben több villanypásztor áramellátását biztosító berendezést megrongáltak, így azok hasznavehetetlenné váltak. Az ilyen esetekben a vadrágás az erdõsítés sikerét, az új erdõ felnövését veszélyezteti.

Kertek védelme – vadkár megelõzése

A Pilisi Parkerdõ Zrt. saját költségén sokat tesz a vad távoltartásáért a lakott területektõl a vadlétszám tervszerű szabályozásával, az etetõk, itatók kialakításával az erdõ mélyebb pontjain. Ennek ellenére az erdõ közelében lévõ lakóõvezetekben megjelenhet az erdei vad, ha megtalálja életfeltételeit: táplálékot, vizet, búvóhelyet. A vaddisznó számára csábító kerteket tanácsos megfelelõ kerítéssel védeni. Elegendõ a kerítés alsó, egy-másfél méteres részének a megerõsítése. Ajánlott a kifejezetten a vadak távoltartására szolgáló drótháló, melyet stabil oszlopokhoz rögzítve félméterenként célszerû lecövekelni, esetleg a földbe süllyeszteni.


Vissza