Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Július 15-22. SZÉNACSINÁLÓ KURZUS Gyimesbükkön

Programajánló

2012-06-10
Július 15-22. Hagyományos szénacsináló kurzus Gyimesbükkön

Az idei nyár sem telhet el szénacsináló fesztivál nélkül. A lassan rendszeressé váló eseményt 2012. augusztus 19-26 között rendezzük. A helyszín változatlanul Gyimesbükk, Áldomáspataka.

Ebben az évben az újdonság az, hogy a tavalyi résztvevők visszajelzései alapján szervezni szeretnénk egy szénacsináló kurzust is. Ez kimondottan azoknak szól, akik a szénacsinálást mikéntjét és hogyanját részletesen el szeretnék sajátítani. A fesztivál egy lazább programot kínál; azoknak az érdeklődőknek is ajánlott, akik esetleg nem tudnak részt venni egy teljes hétnapos rendezvényen.

Helyszín és időpont: Gyimesbükk, Áldomáspataka, 2012. július 15-22.

Szállással, étkezéssel vagy a programmal kapcsolatos kérdésekkel forduljanak bizalommal Sárig Attilához a contact@aldomas.ro e-mail címen.

Hagyományos szénacsináló kurzus Gyimesbükkön
Időpont: 2012. július 15-22.
Helyszín: Gyimesbükk, Áldomáspataka (Ghimeº-Fãget, Aldãmaº a térképen).
Szervező: Sárig Attila
Partner: Pogány-havas Kistérségi Társulás
Támogatók: Barbara Knowles Alap, az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának Kis Pályázatok Programja és a Naturvernforbundet i Buskerud norvégiai szervezet.

Amint az elmúlt évek tapasztalatai igazolják a Gyimes völgyén élő csángók olyan tudás birtokosai, amely egész Európa számára kivételes érték. Az ősi csángók, mivelhogy egy vadonba érkeztek, és egy, a világtól elzárt völgyben kellett megéljenek, emiatt egy sajátos természetközeli életmódot és tájhasználatot alakítottak ki. Életbenmaradásuk egyik legfontosabb tevékenysége a szénacsinálás, ugyanis fő életforrásuk az állattartás volt. Munkájukkal néhány évszázad alatt a világ legfajgazdagabb hegyi kaszálóit alakították ki a Gyimes völgyén.

A 2012 júliusára tervezett szénacsináló kurzussal ebbe a tájformáló és természettisztelő életformába szeretnénk bevezetni a résztvevőket. A kurzus résztvevőinek felszolgált ételek majdnem teljes egészében „több mint bio” ételek, ugyanis a hozzávalókat a Sárig-család a saját gazdaságában termeli meg a csángó hagyományok szerint. Az ételek előállításakor az állati és emberi munkaerőt használják legtöbbet, szinte teljes egészében kizárva a gépi munkát. Reméljük, mindezek együtt elég okot szolgáltatnak, hogy résztvevőink örömmel legyenek itt „Csángliában”egy teljes hetet!

A csángó szénacsinálás nem olyan tevékenység, amelyet egy-két nap alatt be lehet mutatni. A kaszálás, forgatás, takarás, szekérre rakás és hazaszállítás önmagukban egy-egy napot igényelnek. Ugyanakkor a résztvevők látni fogják a szerszámkészítést, kalibázást és jót mulathatnak a hagyományos csángó mulatóban. Ezek azok a dolgok, amiért a szénacsináló kurzus egy egész hetet
igényel.

Tervezett program
Július  15. vasárnap - résztvevők érkezése, fogadása, vacsora után hivatalos megnyitó.
 16. hétfő - szerszámok bemutatása, kaszálás-oktatás, kaszálás.
 17. kedd - délelőtt gereblyekészítés, délután szénaforgatás, este filmvetítés, találkozás a helyi lakosokkal.
 18. szerda – délelőtt gyógynövénygyűjtés, délután szénatakarás (gyűjtés).
 19. csütörtök – kalibalátogatás, délután kaszáló verseny.
 20. péntek – széna elrakása télire.
 21. szombat – kirándulás a Gyimes völgyébe, este csángó tánc és mulatozás.
 22. vasárnap – reggeli után munkánk kiértékelése és a résztvevők hazaindulása.

A program az időjárás függvényében változhat!
Részvételi díj az egész hétre: 245 EUR/fő, amely tartalmazza a teljes ellátást (szállás, reggeli ebéd, vacsora) és a programokon való részvételi díjat.

A résztvevők száma maximum 30 fő lehet. Jelentkezés legkésőbb 2012. június 30-ig.
Helyfoglalás esetén kérjük 10% előleget kifizetni.
A regisztrációval vagy további részletekkel kapcsolatban kérjük, forduljon bizalommal Sárig Attilához
(contact@aldomas.ro) vagy Biró Róberthez (biro.robert@poganyhavas.ro).


Vissza