Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egy távoli sport közeli bajnokai

Sporthírek

2005-03-01


Már nem is számolják, hányszoros magyar bajnok, (tizen-valahány..) emellett háromszoros világbajnok shaolin kung-fuban a 12 éves Fehér Bence, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanulója.

Öt évesen kezdte el a sportágat, amelyben mára a lehetséges összes kategóriában első helyen végzett, többször is. Mivel kortársain már rég túllépett, a 17-18 évesekkel edz együtt, így ő az első, aki fiatalabb létére együtt edzhet az idősebbekkel. Emellett most kezdte el a wu-shut, ami a kung-fu „sportosabb” vagy inkább látványosabb változata. A kung-fu, ahogyan azt Bence elmondta, kínai önvédelmi sport. Szabályait, a mozdulatokat 1500 évvel ezelőtt foglalták írásba.
Formagyakorlatokból áll, amelyeket nagyon gyorsan kell végrehajtani, egy bemutató maximum két perces, és ennyi idő alatt kell akár 120 mozdulatot is olyan precizitással bemutatni, ahol minden apró mozdulat, kézfejtartás számít. A bírók aztán ezeket a mozdulatokat pontozzák, mint például a jégtáncban, vagy máshol. Öt szempont alapján pontoznak: átélés, dinamika, alapállások, kézmozdulatok és egyensúly-tartás. A bírók azt is figyelik, mennyire végzi „belső átéléssel” a gyakorlatot a versenyző. A sport intenzitása miatt 23-24 éves kor után már nem is versenyeznek, hanem mint edzők tanítják a fiatalabbakat.
Mivel ilyen jó eredményeket ért el, 2000-ben kiutazhatott Kínába edzeni. Egy ilyen utazás, mint elmondta, részben arról is szól, hogy új formagyakorlatokat tanuljanak meg, és hozzanak be Magyarországra. Jövőre az olaszországi Peruggiában rendezik a világbajnokságot, ahol „gondban” lesz, mivel választania kell majd a két kategória közül (kung-fu vagy wu-shu), nem indulhat mindkettőben. A wu-shu egyébként csak két éve jött be Magyarországra, egyetlen kínai edző van, akitől tanulni lehet, Bence is nála edz. Egész Európában Magyarországra jöttek először a kínaiak wu-shut oktatni, tehát ebben a valószínűleg olimpiai sportággá váló sportba időben kapcsolódtunk be. Edzője így nyilatkozott róla: „Tanítványaim közül a legnagyobb reménységnek a 12 éves Fehér Bencét tartom. Bence nem csak korosztályában, hanem világviszonylatban is kimagasló eredményeket ér el sorozatban. A kőkemény wu-shu és shaolin kung-fu edzések mellett tanulmányait is kiemelkedő teljesítménnyel végzi.”
Öccse, Huba 6 éves, nemrég kezdte el a wu-shut, és ő is megnyerte a magyar bajnokságot, edzői szerint még bátyjánál is tehetségesebb, csak anyukája szerint kicsit kevésbé veszi még komolyan a dolgot. Hát még ha komolyabban venné! A két gyerek oklevelei és első díjai lassan már el sem férnek a lakásban. Elkötelezettségüket és eredményeiket látva még biztosan rengeteg győzelem van bennük, és nem kizárt, hogy pár éven belül már az olimpián szurkolhatunk nekik.
Gábriel Győző
Bővebb információ: www.tuzmadarsport.hu


Vissza