Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Startol a VÍZKVÍZ!

Életmód > Pest megye

2013-04-20


Április 20-án indul az MTV 2- es csatornáján a Múltunk és Jövőnk a víz! 3 részes, főként középiskolásoknak szóló szemléletformáló sorozat, amely több tízezer diákot hív interaktív ismeretszerzésre. A Föld Napján, április 22-én startol a filmekhez kapcsolódó VÍZKVÍZ játék, ahol a résztvevők összesen 12 osztálykirándulást nyerhetnek vizes élőhelyekre, és egyénileg egy szuper tabletet. A VÍZKVÍZ április 22. és május 24. között tölthető ki, eredményhirdetés június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon lesz.

A Vidékfejlesztési Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Környezetügyi Intézet a Múltunk és jövőnk a víz! című, szemléletformáló kampánya több tízezer diákot hív játékra, interaktív ismeretszerzésre. A kampány a fiatalok vízzel kapcsolatos tudásának, tudatos fogyasztásának, viselkedésének fejlesztésére fókuszál, amely érinti a mindennapi élet területét (háztartás, bevásárlás, fogyasztási szokások), a víz útját az otthonunkig. Emellett célja a hazai természeti és felhasználói vízbázisok értékeinek bemutatása, megszerettetése, a megóvásukhoz fontos társadalmi attitűd bemutatása, erősítése.   

A kampány részeként a Magyar Televízió M2–es csatornája április 20-tól, szombatonként (április 20., 27., május 4.)  15.25-től levetít egy 3X26 perces sorozatot, melyet a Duna World vasárnaponként (április 21., 28., május 5.) 18 órától megismétel.  A filmek letölthetők a projekt honlapjáról is: www.vizkviz.eu. A projekt keretében ismeretterjesztő kisfilmek, E-tananyag, online játékok is készültek, amelyek minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a diákok sikeresen vehessenek részt a játékon.

A honlapon leleményes kreatív feladatok várják a diákokat, például a Vízmentő játékban megtanulhatják, hogyan spóroljanak a vízzel. Kipróbálhatják becslési képességüket a bevásárlókosár tartalmának vízigénye kitalálásakor. Hihetetlen, de igaz, hogy egy kiló kenyér előállításához 1600 liter vízre van szükség. Vagy játszhatnak egy jót a memóriajátékkal.

A VÍZKVÍZ április 22. és május 24. között tölthető ki, tervezett eredményhirdetés június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon lesz. A játékban osztályok és egyéni játékosok is részt vehetnek!

A Múltunk és jövőnk a víz című projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósul meg.  (KEOP-6.1.0/C/11-2011-0001). Kedvezményezett: Nemzeti Környezetügyi Intézet.


Vissza