Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új utakon Páty felé

Életmód > Páty

2013-05-02


A Budavidék Zöldút Szövetség május 11-én, szombaton rendezi hetedik kerékpártúráját a Zsámbéki-medencében. A rendezvény házigazdája idén Páty lesz. A túrák a Zsámbéki-medence tizenhárom településéről indulnak, és a pátyi Pincehegy alatti rétre, a Hagyományok Házához érkeznek.

A túrát követő rendezvényen változatos programokból lehet majd választani. Be lehet kapcsolódni többféle népi játékba, lehet majd kézműveskedni vagy táncolni. Lesz kenyérsütés, pincehegyi séta borkóstolási lehetőséggel, ásványkiállítás. Levéd Õrsége íjászbemutatót tart, de lesznek meglepetés-programok is.

Találkozók településenként:

Biatorbágy: 9:00-kor a Viadukt alatt (2x10 km-es túra),

Budajenő: 10:00-kor a Magtárnál (2x6 km),

Budakeszi: 9:00-kor a mammutfenyőknél (2x15 km-es túra)

Herceghalom: 9:00-kor a KEK-nél (25+15 km),

Mány: 9:00-kor a Református templom előtti téren (2x25 km),

Nagykovácsi: 08:30-kor a Tisza István téren (13 km-es gyalogtúra Bedő István emlékére),

Telki: 9:00-kor vagy 10:30-kor az iskolánál (22+6 km vagy 2x6 km)

Tinnye: 8:30-kor az iskolánál (2x27 km),

Tök: 9.30-kor a Kútvölgy téren (2x14 km-es túra),

Páty: 9:00-kor a Széchenyi téren (oda-vissza 20 vagy 30 km),

Perbál: 9:00-kor a Hősök terén (2x20 km),

Zsámbék: 9:00-kor a Művelődési ház előtt (2x19 km)

Zöldút-hálózat

A Budajenő-Telki-Páty közötti úton meglepetés várja a túrázókat: idén először biciklizhetnek mintegy 4 km-es szakaszon az egykori szekérút bozóttól megtisztított szakaszán, amely a kettős fasor nyújtotta árnyékban halad, és csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják. A régi szekérút zöldútként való feltárása a Telki Önkormányzat pályázati támogatásával, Oláh István irányításával, idén tavasszal történt meg. A feltárás során előkerült szemét összegyűjtését a Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium diákcsoportja végezte el, önkéntes munka keretében.

Budakeszi és Páty között a túra szintén a közutaktól távol, jellemzően erdőterületeken át vezet. Az erdőben vezető utak használata a Pilisi Parkerdőgazdaság Budakeszi Erdészetének hozzájárulásával, és a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével történhet. Az engedélyhez szükséges anyagi támogatást Budakeszi Város Önkormányzata és a Biciklizz Budakeszin! mozgalom biztosította.

A Budakeszi - Telki - Páty útvonal

A túrák után pihenés, evés-ivás következik, közben a réten különféle programok várják a résztvevőket. A kerékpárok kisebb javítását Merkl Imre kerékpárszervize a helyszínen vállalja. A köszöntők után a budajenei Levéd Õrsége és a Budakeszi Íjászok közös íjászbemutatója következik. A Magyarok Szövetsége pátyi szervezete kemencében sült kenyér kóstolóval és buktával fogadja a túrázókat. Frissítőül szikvíz vagy sör közül lehet majd választani. A Fenyves csárda gulyáslevest kínál ebédre. Pihenés után Gábor Ákos borász pincehegyi sétára hívja az érdeklődőket, borkóstolási lehetőséggel. A réten Karvázy Gyöngyvér, az Iharos Egyesület tagja várja népi játékokkal és táncházzal a gyerekeket. A PáKiCS csapata zoknicsatát rendez. A házban Tihanyi Péter hüllőbemutatóval, Zsarnóczay István pedig ásványkiállítással fogadja a betérőket. A Budavidék Zöldút Szövetség tagjai tájismereti totót szerveznek, közben szívesen beszélgetnek a zöldút program eddigi eredményeiről, további terveikről, és várják a résztvevők visszajelzéseit, javaslatait is. A helyszínen lehet vásárolni vagy rendelni emblémával ellátott polókat az egyesület támogatására.

A Magyarok Szövetsége pátyi csoportja több településről gyűjt földet a Pincehegy alatti kereszt talapzatának kialakításához. Kérjük, hogy aki tud, hozzon magával egy kevés földet a településéről - hadd jelképezze a közös földhalom a Zsámbéki-medencében élők összetartozását!

A program délután 4 óra körül ér véget.

Esőnap nincs, rossz idő esetén a pátyi Művelődési Házban (Kossuth Lajos utca 77.) délután 1 órára várjuk gulyáslevessel, buktával azokat, akik el tudnak jönni!

A program megvalósítására adományokat köszönettel fogad a szövetség az alábbi bankszámlaszámon: BUDA Takarék 58300206-12024999 (Budavidék Zöldút Szövetség)


Vissza