Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megszűnik Telkiben a magánkórház

Életmód > Telki

2013-06-28


Eladta Telkiben a kórház épületét, és megszünteti száz ágyas fekvőbeteg-ellátását a Telki Kórház Kft. - tájékoztatta közleményében az intézmény június 26-án az MTI-t. A Pest megyei faluban az egész kórház bezár július 10-ével, így a járóbeteg-rendelések és az ambuláns ellátások is megszűnnek a településen.

A kórháztól több ellátást átvesz a társaság budapesti, a Budakeszi úton található járóbeteg-rendelője, ahol így várakozási idő nélkül elérhető a laboratórium, a képalkotó diagnosztika. A 32 felnőtt- és 17 gyermekszakrendelés mellett a jövőben altatásos endoszkópos vizsgálatokat és sebészeti kisműtéteket is végeznek majd ott.

Telkiben a kórház megszüntetésének oka a tulajdonos, Kovács Gábor szerint az, hogy az intézményt a jelenlegi egészségügyi struktúrában nem lehetett volna belátható időn belül nyereségessé tenni. A társaság közleménye szerint a kórház üzemeltetése valójában soha nem hozott nyereséget, az elmúlt 15 évben jelentős összegekkel kellett hozzájárulni évente a működés fenntartásához.

A Telki Kórházat 1998-ban alapította Kovács Gábor azzal a céllal, hogy hálapénzmentesen, az egészségügyre jellemző sorban állás nélkül, szigorú számlaadási fegyelem mellett piaci alapon működő, minőségi ellátást nyújtó intézményt alakítson ki. Azóta több mint 50 ezren vették igénybe a kórház szolgáltatásait.

Az állami ellátórendszerben a várakozási idők növekedése és az ellátás színvonalának romlása miatt sokáig töretlen igény mutatkozott a kórházra, de az állami és a magánbiztosítók társfinanszírozásának hiányában a kórház az elmúlt 15 évben - rövid időszakoktól eltekintve - veszteségesen működött - írták.

Kovács Gábor szerint Magyarországon a kiterjedt hálapénzrendszerrel, valamint a magán egészségbiztosítók és az egészségpénztárak tevékenységével olyan vegyes finanszírozású modell alakult ki, amelyben a fekvőbeteg-ellátást igénylők idővel mindig az állami ellátórendszerben találják magukat, mert ott nem kell megfizetni az ellátás tényleges költségeit. "Amíg ez a rendszer nem változik meg, a fekvőbeteg-ellátást nyereségesen üzemeltetni reménytelen. Ezért döntöttem a kórház eladása mellett" - mondta Kovács Gábor.

MTI/Iránytű

 

fotó MTI/Marjai János


Vissza