Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kutyával az erdőben

Életmód > Pest megye

2013-10-12


Gyakori probléma az erdőben, hogy egy szabadon szaladgáló kutya odaszalad, esetleg ráugrik a szemből jövő kirándulókra, futókra, üldözőbe veszi a kerékpárosokat. A néha kellemetlen találkozás elkerülhető, hiszen erdőben csak pórázon lehet a kutyát futtatni.

Elsősorban a vadon élő állatok védelmében indokolt az erdőkben a kutya szorosabb felügyelete. Minden évben elhullanak őzek, mert sétáltatott vagy rövid időre elkóborló kutyák üldözik, meghajtják őket. Sokszor autó alá kerülnek vagy kerítésnek szaladnak, de például tél végén előfordul, hogy végelgyengülésben elpusztulnak. Ha naponta esetleg többször megkergetnek egy vemhes őzet, tél végén, legyengülve könnyen elpusztulhat. Egy jó szimatú, fürge kutya kiszagolhat egy búvóhelyet, megzavarhatja, vagy elüldözheti a pihenő állatot, pedig az erdő neki menedéket és életteret nyújt. Már a kutyára és a gazdára nézve is veszélyt jelenthet, ha véletlenül vaddisznóval találkozik a szabadon lévő kutya, aki várhatóan alulmarad egy kialakuló csetepatéban.

Természetesen nem csak az állatok, hanem a többi turista, erdőjáró, sportoló miatt is fontos, hogy a kutya tulajdonosa körültekintő legyen. Sokan tartanak a kutyától, vagy egy ugató, ugráló kutyától annyira megijednek, hogy menekülni kezdenek, ami nem szerencsés, hiszen a kutya kiszámíthatatlanul reagálhat. Különösen a gyermekes családok tartanak attól, hogy a kisebb, védtelen gyermeket véletlenül megharapja, vagy felborítja egy négylábú. A szülőket pedig nem nyugtatja meg, ha a gazdája a távolból kiabál, hogy nem bánt, csak játszani akar.

Erről a kérdésről egyébként jogszabály is rendelkezik, mert a szabálysértésekről szóló törvény értelmében „természeti területen” pórázon, és ha lehet, szájkosárral kell sétáltatni a kutyákat. A szabályalkotók éppen az előbb bemutatott esetek elkerülése miatt szabályozták ezt a kérdést és a legtöbb állatvédő szervezet is hasonló véleményt fogalmaz meg a felelős kutyatartásról.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

***

Néhány szabály, amiket az erdőlátogatóknak is ismerniük kell:

1. Az erdőben tilos hulladékot elhelyezni. És bár sokak számára ez egyértelmű szabály, az erdeinket elcsúfító, illegálisan lerakott hulladékkupacok sajnos arról árulkodnak, hogy napjainkban is sokan az egyszerűbb, olcsóbb, ugyanakkor primitívebb variációt választják.

2. Az erdőjáróknak azt is érdemes megjegyezniük, hogy élő fáról és cserjéről sem gallyat, sem díszítő lombot nem szabad levágni, és mohát sem szabad gyűjteni.

3. Szintén alapvető szabály, hogy erdőben tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad. Ezeket a partkerdei tűzrakóhelyeket viszont az erdőgazdálkodónak kell kialakítania.

4. Az erdőgazdálkodó köteles tűrni, hogy az erdőlátogatók - egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségben - gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyűjtsenek. És hogy mennyi az annyi? A jogszabály az egyéni szükségletet kielégítő mennyiséget a gomba, a vadgyümölcs és a gyógynövény esetében is két kilogrammban határozza meg. Ha valaki ennél nagyobb mennyiségben szeretné begyűjteni az erdő javait, akkor be kell szereznie az erdőgazdálkodó erre vonatkozó engedélyét. Magánerdőben a fent említett erdei melléktermékeket - függetlenül a mennyiségtől - csak a magángazda engedélyével szabad gyűjteni.

5. A kerékpárosok is kedvelik az erdei terepet, nem árt azonban tudniuk, hogy csak a kijelölt úton kerékpározhatnak, ha arról letérnek - és netán megrongálják az erdei talajt - szabálysértést követnek el.

6. Vannak, akik négylábú kedvenceikkel indulnak erdei kirándulásra. Arról viszont a vadászati törvény rendelkezik, hogy erdőben csak pórázon lehet kutyát futtatni.

7. Az erdőjárók általában a kijelölt turistautakon közlekednek. Azok sem követnek el szabálytalanságot, akik letérnek ezekről az ösvényekről, fontos azonban tudni, hogy az erdősítési területeken - ahol a faállomány nem érte el a két méteres átlagos magasságot - gyalogosan sem szabad közlekedni.

8. Erdőben lovagolni csak az arra kijelölt úton szabad.

9. Az erdőben huszonégy órát meghaladó időre berendezkedni  - például sátorozni - szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével szabad.


Vissza